A globális felmelegedés miatt kizöldültek Európa hegycsúcsai

 

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957–66 közötti időszakhoz képest. Az Alpokban, a Kárpátokban, a Pireneusokban vagy Norvégia és Skócia hegycsúcsain is jócskán megszaporodtak a növényfajok.

A kutatók több mint 300 hegycsúcsról gyűjtöttek adatokat. Azok elemzéséből minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a fajok számának gyarapodása felgyorsult. Miközben 1957 és 1966 között a 302 vizsgált hegycsúcson átlagosan eggyel nőtt a növényfajok száma, 2007 és 2016 között átlagosan öt új faj jelent meg.

A tanulmány vezetője, Manuel Steinbauer elmondta, hogy a hegycsúcsokon a sziklás és hideg feltételekhez alkalmazkodott néhány faj valószínűleg el fog tűnni a jövőben. Ezek a fajok nem tudnak sehova sem vándorolni, és képtelenek olyan gyorsan fejlődni, ami elegendő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az újonnan betelepülőkkel, amelyek életképesebbek a melegebb éghajlati viszonyok között.

A felfelé vándorló növények gyakran a felső erdőhatár fölötti legelőkről érkeznek, de nem képesek mindenhol megélni a hegycsúcsokon, ezért nem biztos, hogy veszélyt jelentenek a már ott élő növényfajokra. A helyi talajviszonyok és a mikroklíma ebben a folyamatban fontos szerepet játszik majd a szakértők szerint.