Száműzi a PET-palackokat a Glastonbury Fesztivál jövőre

 

Igazi zöldfesztivállá válik jövőre a világhírű Glastonbury Fesztivál. A szervezők a tervek szerint 2019-ben már nem fogják engedélyezni a rendezvény területén a műanyag palackos italok forgalmazását, és a fesztiválozóknak sem fogják megengedni, hogy PET-palackot vigyenek a fesztivál területére.

Évek óta kísérleteznek környezetkímélő poharakkal a Glastonbury szervezői

Emily Eavis, a fesztivál egyik szervezője elmondta, hogy bár óriási feladat, hogy 2019-re kitiltsák a PET-palackokat az esemény teljes területéről, egy összehangolt csapat dolgozik azon, hogy ez megvalósuljon. A Glastonbury Fesztivál 2014-ben már kísérleti jelleggel rozsdamentes, környezetbarát és újratölthető palackokat vezetett be. Majd 2016-ban ezt követte az ugyancsak rozsdamentes „rövides” pohár, amelyet kicsit még fejleszteni kellett, mivel kisebb sérüléseket okozott a fesztiválozók körében.

A szervezők az utóbbi években megfigyelték, hogy egy látogató átlagosan egyméternyi műanyag palackot használ el a fesztivál ideje alatt.

Légi felvétel a résztvevők sátrairól a 47. Glastonburyi Kortárs Előadóművészeti Fesztiválon 2017. június 22-én. A rendezvényt idén június 21. és 25. között tartják a délnyugat-angliai Pilton közelében. (MTI/AP/Ben Birchall)

A Glastonbury Fesztivál szervezői 2019-től száműzik a műanyag palackokat a rendezvény teljes területéről (MTI/AP/Ben Birchall)

Az ökológiai lábnyom csökkentését célzó kezdeményezés 2016-ban nem járt sikerrel

2016-ban a már említett pintes pohár bevezetése mellett a „Szeresd a farmot, ne hagyj nyomot!” kezdeményezést hirdették meg, amellyel igyekeztek rávenni a bulizókat, hogy minél kevesebb szemetet hagyjanak maguk után, és lehetőség szerint használjanak újratölthető palackokat és üvegeket, ezzel is csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét. Azonban sajnos ez a kampány nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a korábbi éveknél jóval több szemét borította be a területet.

Nem adják fel a zöldvonalat a szervezők a csaknem fél évszázados fesztiválon

Az idén a fesztivál pihenőt fújt, majd csak 2019-ben tér vissza újult erővel, felkészülve arra, hogy 2020-ban méltó keretek között, környezettudatos intézkedésekkel ünnepelhesse fennállásának 50. évfordulóját.