Hiúz tűnt fel Nógrádban

 

A Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben az elmúlt években több alkalommal mutatkoztak már hiúzok. Azonban Nógrád megyében csak ritka alkalmakkor jelent meg ez a vadon élő macskafajta az elmúlt tíz évben. Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

Éjszaka és nappal is rögzítette az állat mozgását az erdőbe kihelyezett kamera

Amint a vadásztársaság munkatársai észrevették a felvételeken a Nógrádban rég látott vadon élő macskafajtát, rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének munkatársát. A nemzeti park munkatársa a helyi portál megkeresésére elmondta, hogy egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodik jelenleg. A bejelentés követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A szakembereket meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt. Ez azért számít egyedinek, mert a hiúzok alapvetően éjszaka bújnak elő rejtekükből.

Az eurázsiai hiúzok testfelépítése tér el leginkább a macskafélékétől, ugyanis a hosszú lábaik nagy és erős mancsokban végződnek. Ennek köszönhetően a testtömegük jól eloszlik és a hóban is gyorsan, hatékonyan tudnak vadászni zsákmányaikra. Nagyon óvatos és félénk állatok, ezért attól senkinek sem kell tartania, hogy erdőkerülés közben rátámad egy ilyen vadmacska.

Időnként le is telepednek Észak-Magyarországon

A hiúzok feltűnése nem meglepő az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére.

A hiúzra csúcsragadozóként is szokás tekinteni, a növényevő patások állományának szabályozásában jelentős szerepe van. Ezért a vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a megjelenése a megye észak-keleti részén.