A globális felmelegedés miatt szélsőséges időjárási jelenségekre számíthatunk

 

Egyre kiszámíthatatlanabb lesz időjárásunk. Viszont azt nem lehet előrejelezni, hogy bizonyos szélsőségek mikor és hogyan következnek be.

Amerikában egyik percről a másikra változhat az időjárás

Juhász Árpád geológust az Egyesült Államok északkeleti partvidékén tomboló ítéletidő és az Európában tapasztalható szokatlanul meleg időjárás kapcsán kérdezték január 8-án, hétfőn az M1 műsorában. A geológus a szélsőségesen hideg időjárás okait magyarázva elmondta hogy az amerikai kontinensnek teljesen más a földrajzi felépítése mint Európának: észak–dél irányban futnak le a hegyláncok, ami azt jelenti, hogy a sarki jégtömegek akadály nélkül, szinte pillanatok alatt lejutnak délre.

A sarkokon is meglepő adatokat mérnek

Ennek hatására történhet meg az is, hogy egyetlen nap alatt akár 30-40 Celsius-fokot essen a hőmérséklet. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a tengeráramlások Kanada atlanti-óceáni partjainál negatívan hatnak a környező területek éghajlatára. Juhász Árpád emellett fontosnak nevezte azt is, hogy már olyan dolgokat is tudnak mérni a szakemberek, amit korábban nem sikerült. Így derülhetett ki, hogy az Északi-sarkon a közelmúltban több alkalommal is abban az időszakban, amikor mínusz 30-40 Celsius-foknak kellett volna lennie, plusz 1 Celsius-fokot mértek.

Juhász Árpád geológus

Juhász Árpád geológus (Fotó: MTVA sajtóadatbank)

Tagadhatatlanul átalakul a Föld klímája

A geológus arra is rámutatott, hogy ez már bizony a klímaváltozás jele. Majd hozzátette Európa attól különbözik az amerikai kontinenstől, hogy keresztbe fekszik az Alpok hegységrendszere, így az északi légtömegek nem tudnak akadály nélkül dél felé áramlani. Ugyanakkor az, hogy tavaly ilyenkor befagyott a Balaton, most pedig sorra dőlnek meg a melegrekordok, annak semmi köze nincs önmagában a klímaváltozáshoz. Azt csak tömeges mérésekkel, statisztikai alapon lehet megítélni a szakértő szerint, hogy a Földön mi történik.

2017 volt a Föd második legmelegebb éve

A nemrégiben hátunk mögött hagyott év egyike volt a valaha mért legmelegebb esztendőknek a Föld történetében. Arra a kérdésre, hogy ez már a globális felmelegedés tünete-e, Juhász Árpád elmondta: amikor rendszeressé válik, hogy több év is egymás után ennyire meleg, az már egy folyamat részének tekinthető.

A mezőgazdaság ki van szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek

A geológus a műsorban beszélt arról is, hogy az, hogy hazánkban a meleg telek vége felé nagy fagyok jönnek, a magyar mezőgazdaság történetében nem példa nélküli. Azt senki nem tudja megjósolni, hogy attól, hogy most kellemes meleg van, mi lesz február közepén.

Nem tudjuk kiszámolni mikor milyen szélsőség csap le

Összegzéseként elmondta, hogy általában a globális felmelegedéssel a szélsőségek felerősödnek. Azt viszont, hogy egy adott évben hogyan, mikor, milyen időrendben következnek be, ezt nem lehet ilyen hosszú távra előre megjósolni.