Megrázó: kamerák előtt vívta haláltusáját egy jegesmedve

 

A jegesmedvék természetes életterük miatt fokozottan ki vannak téve a klímaváltozás drasztikus hatásainak.

Megrendítő képsorok és videó járta be nemrég a világhálót. A National Geographic fotósa, Paul Nicken és a Sea Legacy környezetvédő csoport szeme láttára pusztult el egy jegesmedve a kanadai Baffin-szigeten. Az éhező állat a felvételek készültekor láthatóan csont és bőr volt, és az utolsókat rúgta. A csoport könnyezve rögzítette a látottakat, de sajnos nem tudták már megmenteni az emlős életét.

A jegesmedve testén lógott a bundája, és bár már erő alig volt a lábaiban, az életösztön még vitte előre. Odavonszolta magát egy kukához, amelyben azonban semmi élelmet nem talált. A fotós elmondta, hogy munkássága során már vagy háromezer vadon élő jegesmedvével találkozott, de ez a mostani esett még őt is megrázta, és talán sosem fogja elfelejteni ennek az egyednek a haláltusáját.

A csoport tagjait többen megvádolták azzal, hogy mulasztottak, mivel nem tettek semmit annak érdekében, hogy a jegesmedve életben maradjon. De mivel sem kábítólövedék, sem pedig fókahús nem állt rendelkezésükre, így csupán annyit tudtak tenni, hogy a kezük ügyében lévő technikai eszközökkel megörökítették ezeket a szívszaggató pillanatokat, ezzel is felhívva a világ figyelmét az éghajlatváltozás miatt veszélybe került fajok védelmének fontosságára.

Már 2002-ben felhívta a World Wildlife Alapítvány arra a figyelmet, hogy a sarki jég olvadásával egyre több jegesmedve vándorolhat majd olyan szárazföldi területekre, ahol nem áll majd rendelkezésükre elegendő élelem, ezért számos példány elhullhat végelgyengülésben, és amennyiben ez a negatív tendencia folytatódik a faj a kihalás szélére kerülhet.

Az éhenhalás veszélyét az is fokozza az állatoknál, hogy a nyári időszakban sokszor hónapokon át alig esznek, amíg a szárazföldön tartózkodnak. Ez a mondhatni böjt addig tart náluk, amíg a jég újból meg nem szilárdul a sarkkörön, és nem tudnak oda visszatérni. Mivel az utóbbi időben az egészséges mértéknél  több ideig maradtak távol az élőhelyüktől, ezért egyre több megfigyelés futott be arról a környezetvédőkhöz, hogy a jegesmedvék éheznek.

Egy tavaly megjelent tanulmány pedig arra is rávilágított, hogy a jég folyamatos olvadása ugyancsak egzisztenciális veszélyt jelent a sarki medvék számára.