×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ő volt a 600. ember a világűrben

 

A SpaceX négy asztronautát indított a Nemzetközi Űrállomásra szerda este, köztük 60 év alatt a 600. embert, aki elérte az űrt.

A SpaceX rakétája négy űrhajóst juttatott pályára szerda este, köztük 60 év alatt a 600. embert, aki elérte az űrt. Az űrhajó fedélzetén három amerikai – Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn –  asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Ez átlagosan évi 10 embert jelent Jurij Gagarin 1961-es úttörő repülése óta

– jegyezte meg Maurer.

Fotó: EPA

Hatvan éve, 1961. április 12-én a TASZSZ szovjet hírügynökség hivatalos közleményt tett közzé: Jurij Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok-1 űrhajóval egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen Földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. Gagarin személyében a világon először járt ember a világűrben, és ezzel új korszak kezdődött az emberiség történetében.

Az eddigi egyetlen magyar állampolgárságú űrhajós Farkas Bertalan volt.

A 600 utazót tartalmazó listában mindenki szerepel, azoktól kezdve, akik épp, hogy elérték az űrt, mint például William Shatner színész, egészen amerikai és orosz űrhajósokig, akik egy évet vagy többet töltöttek a pályán. Az űrturisták számának idei megugrása hozzájárult a 600 fő eléréséhez.

Huszonegy éve tartózkodnak folyamatosan űrhajósok a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) fedélzetén. A manapság 7 főből álló személyzet tagjai hónapokig az alacsony Föld körüli pályán keringő állomáson élnek és dolgoznak, tudományos kísérleteket végeznek, miközben 420 kilométeres magasságból csodálják bolygónkat.

A címlapfotó illusztráció.