×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lenyűgöző felvételt tett közzé a Crew Dragon asztronautája

 

Shane Kimbrough küldetésparancsnok lélegzetelállító képsorokat tett közzé az aurora australisról, vagyis a (déli) sarki fényről. A négy fős legénység 199 napot töltött az űrben, ezzel pedig rekordot állított fel az amerikai űrhajózás történetében.

A Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége biztonságosan visszatért a Földre hétfő éjjel. A négy fős legénység 199 napot töltött az űrben, ahonnan 8 órán át tartott a hazaút.

Shane Kimbrough küldetésparancsnok lélegzetelállító felvételt tett közzé közösségi oldalán a hazaútról:
„Ez körülbelül 1000 kép, amely az aurora australis mozgását örökíti meg, ahogy átrepülünk a jelenségen.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shane Kimbrough (@astro_kimbrough) által megosztott bejegyzés

Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. A tengerbe csapódott kapszulát egy órán belül kiemelték a mentőhajó fedélzetére, majd kisegítették az asztronautákat, akik hirtelen nem tudták elviselni súlyukat a gravitációban töltött hónapok után.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést. Az űrkapszulával Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai űrhajós tért vissza a Földre.

A címlapfotó: A négy űrhajós biztonságban visszatért a Földre, miután 199 napot töltöttek a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS). (Fotó: MTI/AP/NASA/Aubrey Gemignani)