×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jelentkezne űrhajósnak? Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a magyar jelölteknek

 

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a csütörtökön elindított magyar űrhajós-kiválasztási folyamatban résztvevőknek. A 30–60 naposra tervezett misszió során egy magyar űrhajós az évtized közepén űrrepülésben vehet részt, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson.

 

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa emlékeztetett: a most útjára indított Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti űrhajós programra jelentkezőkkel szemben fontos elvárás, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak. Kiemelt elvárás a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a magas fokú pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

„A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet” – tette hozzá.

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós elmondta, hogy a misszió remélhetőleg egy hónapig, de akár negyedévig is tarthat.

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával összhangban zajlik majd, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre – közölte Ferencz Orsolya.

A jelentkezési feltételeknél a nemzetközi szabványok érvényesülése döntő jelentőséggel bír, azonban ezek figyelembevétele mellett elsődleges szempont volt az is, hogy minél szélesebb körnek legyen lehetősége űrhajósnak pályázni.

A kiválasztásara kerülő űrhajós küldetésének fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen, és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén – tette hozzá.

A nemzeti űrhajós programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni.

November 1. és 5. között Magyarország lesz a házigazdája a Nemzetközi Űrhajós Szövetség éves kongresszusának.

„A kormány támogatásával Magyarországra hozott esemény lehetőséget nyújt arra is, hogy a most bejelentett magyar űrhajós programról tájékoztassák az asztronauták széles körét, valamint az esemény hozzájárulhat az űrkutatás iránti hazai érdeklődés erősítéséhez, különös tekintettel a fiatalabb generációk körében” – mondta a miniszteri biztos.