×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szél a Mars bolygón? Hallgassa meg!

 

A Perseverance marsjárónak köszönhetően azt már láthattuk, hogy milyen a vörös bolygó felszíne, most viszont azt is megtudhatjuk, milyen hangok hallhatók a bolygón, ugyanis a marsjáróra nemcsak videókamerát, hanem mikrofonokat is elhelyeztek.

A Perseverance mikrofonjainak köszönhetően a misszió során már ötórányi hanganyagot rögzítettek – számol be a NASA JPL oldala. A felvételeken többek között marsi szelek, illetve a robot kerekei és motorjai hallhatók.

Az adatoknak köszönhetően a szakértők példátlan módon tapasztalhatják meg a vörös bolygó világát.Olyan, mintha tényleg ott állna az ember” – mondta Baptiste Chide, a francia asztrofizikai és bolygótudományi intézet munkatársa. A szakember úgy véli, a mikrofonok fontos műszerek lesznek a későbbi marsi és naprendszerbeli kutatások során.

A mikrofon által rögzített hangok abban is segíthetik a tudósokat, hogy kutathassák, miként terjed a hang az égitesten.

Ezenkívül, a mikrofonok segítségével a marsjáró állapotára is következtetni lehet – egy sérült kerék például egészen más hangot ad ki, mint az ép.

A ritka légkör miatt a csapat tudta, hogy a magasabb hangokat kifejezetten nehéz lesz rögzíteni, éppen ezért többen meglepődtek, amikor a Perseverance dokumentálta a mintegy 80 méterre lévő Ingenuity drónhelikopter rotorjának zaját is.

A kutatók úgy vélik, a hangfelvétel komoly fordulatot hoz el a hasonló missziókban.

A címlapfotó illusztráció.