×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Élet nyomaira bukkanhattak a Marson

 

Értékes adatokat küld a NASA Mars járója. Újabb bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy egykor volt víz a vörös bolygón. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal Mars járója által készített felvételek első tudományos elemzése megerősítette, hogy egy bizonyos kráter helyén egykor egy nyugodt tó volt, amelyet egy kis folyó táplált, mintegy 3,7 milliárd évvel ezelőtt – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


Kiss László csillagász elmondta: a Mars körül keringő szondák egy delta-torkolathoz hasonló jelenséget fotóztak le a Jezero-kráter közelében. Ennek további kutatására küldte a NASA a helyszínre a Perseverance marsjárót. Az általa visszaküldendő üledékben és egyéb mintákban az ősi vízi élet nyomait keresik.

A Jezero-kráter oldalfaláról készült vizsgálatok kimutatták, hogy 2,2 kilométer távolságból olyan rétegek láthatóak az egykori tó oldalán, mint amit az időszakos áradások és visszahúzódások okoznak a Földön.

„A Perseverance fő küldetése az egykori életjelek kimutatása” – hangsúlyozta Kiss László csillagász.

A Mars körül keringő szondák egy része távérzékeléssel képes betekinteni a felszín alá, ebből tudjuk, hogy jelenleg is található ott jeges szféra, egy krioszféra. Az egykori vizes környezet elveszítésére az a magyarázat, hogy a Mars tömege nem elég nagy, ezért nem volt képes megtartani a légkört és a vizet, ami a korai időszakban rajta lehetett.

Az űrkutatás egyik fő vonala jelenleg a Mars vizsgálata, hiszen a Mars-utazás gondolata régóta motoszkál az ember fejében. Az új felfedezéssel pedig ismét közelebb kerültünk annak megvalósulásához.

Címlapfotó: A NASA által 2021. április 8-án közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kép a járműről (Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS).