×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A valaha ismert legnagyobb üstökös tart felénk

 

A különleges objektumot Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein, a Pennsylvaniai Egyetem csillagászai fedezték fel. A Bernardinelli–Bernstein-üstökösnek elnevezett objektum akár 96–160 kilométer széles is lehet.

„Az üstökös történetéből kiderülhet, hogy évmilliárdokkal ezelőtt milyen volt a Naprendszer”mondta Pedro Bernardinelli a Daily Beast magazinnak.

A Bernardinelli–Bernstein-üstökös 2031-ben érkezhet, de a Földre nem jelent veszélyt a monumentális objektum.

Az üstökös a számítások alapján korábban 18 csillagászati egységnél nem került közelebb a Naphoz, 2031-re azonban akár 11 csillagászati egységnyire is megközelítheti azt. Szabad szemmel ekkor sem lesz látható, ám a csillagászoknak ez a pillanat egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy közelebbről is megvizsgálják minden idők legnagyobb üstökösét.

A különleges objektumot Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein, a Pennsylvaniai Egyetem csillagászai fedezték fel hét évvel ezelőtt, a hivatalos tanulmány azonban ez idáig váratott magára.

Az üstökös, mely a becslések szerint 96–160 kilométer széles, pályamodellje szerint utoljára körülbelül ötmillió évvel ezelőtt lépett be utoljára a Naprendszerbe, az Uránusznál pedig nem jutott közelebb. A Nap hője alig érte, ami hozzájárult a megmaradásához. A pályamodellje szerint az Oort-felhőt szeli át, megközelítve a Naprendszert – írták tanulmányukban.

„Az egyik legjobb dolog ezzel az üstökössel kapcsolatban az, hogy van még egy kis időnk, amíg a legközelebb kerül a Naphoz, ezért évekig tanulmányozhatjuk, hogyan fényesedik ki, ahogy eléri a Nap melege” – mondta Amy Mainzer, az Arizonai Egyetem csillagásza és üstökösszakértője. Hangsúlyozta, hogy az üstökös régebbi, belső rétegei még érdekesebbek lehetnek, mivel segíthetnek felfedni, hogy pontosan miből állt az a gáz- és porfelhő, amelyből Naprendszerünk született.

A címlapfotó illusztráció.