×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Történelmi pillanat - megvan az első kőzetdarab, amely egy másik bolygóról származik

 

Begyűjtötte első marsi kőzetmintáját az amerikai űrszonda – erősítette meg a hírt az amerikai űrkutatási hivatal. A pillanatot történelminek nevezték a NASA szakemberei, mivel ez az első kőzetminta, amelyet idegen bolygón gyűjtöttek, és arra szántak, hogy a Földre juttassák. A kutatás célja az ősi élet jeleinek kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.


 

A Perseverance marsjáró idén februárban landolt a Mars felszínén, a leszállást követő 100. marsi nap után pedig terepszemlére indult. A kutatást nagyban segíti egy helikopter is, az Ingenuity, amely ellenőrzi a tájat és érdekes helyszíneket keres a rover számára.

A Perseverance egyik kiemelt feladata az egykori marsi élet lehetséges nyomainak tanulmányozása, valamint első alkalommal olyan minták begyűjtése, amelyeket egy későbbi küldetés visszaszolgáltat a Földre. Az aktív mintavételezés első alkalommal még nem sikerült, másodszorra viszont már igen.

Az első begyűjtött kőzetminta a jármű gyűjtőcsövében. A Perseverance egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Kereszturi Ákos planetológus, Mars-kutató, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: mérföldkőhöz érkezett a Mars-kutatás, hiszen eddig még nem sikerült másik bolygóról mintát begyűjteni. A projekt célja 30 anyagminta bevételezése, amelyet egy későbbi küldetés visszahoz majd a Földre.

„A Perseverance információi által egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen geofizikai folyamatok játszódtak le a Marson. A cél elsősorban az egykori marsi élet nyomainak felkutatása. Például abban a kráterben, ahol éppen kutat, három és fél milliárd éve még egy tó volt, amelynek most az üledékét vizsgálja” – mondta Kereszturi Ákos.