×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Meghosszabbították a NASA Mars-helikopterének misszióját

 

Már tizenkét repülést hajtott végre a NASA Ingenuity helikoptere a Marson, holott eredetileg csak ötöt terveztek az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei. Az elmúlt sikerek azt eredményezték, hogy a NASA határozatlan időre meghosszabbította az ingenuity misszióját.

 

A kicsiny helikopter a Perseverance marsjáró állandó partnere a vörös bolygó kutatásában. A jármű feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre támaszkodik, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Minden jól megy. A vártnál jobban teljesítünk a vörös bolygó felszínén” – közölte Josh Ravich, az Ingenuity mérnökcsoportjának tagja – „Amikor lehetőségem nyílt a helikopterprojekten dolgozni, még megkérdőjeleződött bennem, hogy a megvalósítása egyáltalán lehetséges-e. Tizenkét sikeres repülés után már végleg elmúltak a kétségeim.

Kezdeti bizonytalanság érthető volt, hiszen

a Mars levegője nagyon ritka, a felszíni légnyomás mindössze 0,75 százaléka a földinek.

Egy helikopter repülése a „vörös bolygón” olyan, mintha nagyon sűrű levegőben, a Földtől 30 kilométerre kellene szállnia.

A légi felderítőgép eljuttatása a Marsa szintén nem volt könnyű feladat: először át kellett vészelnie a rakéta földi indítását, majd a leszállást is hét hónapnyi repülés után a világűrben. Az 1,8 kilogramm súlyú helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a szomszédos bolygóra, majd április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10-szer 10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt „űrrepülőtéren”.

Hozzá kellett szoknia új környezetéhez, túlélni a hideg marsi éjszakákat, amit napelemei melege biztosított, majd nappal feltölteni az elemeket. És a kommunikáció a földi irányítóközponttal sem zökkenőmentes, mivel valós időben nem, csak 15 perces késéssel valósul meg.

Az Ingenuity első repülését április 19-én hajtotta végre mint az első motorizált légi jármű egy másik bolygón, és azóta minden várakozást felülmúlt.

Úgy vélem, hogy már a harmadik repüléskor teljesítettük minden mérnöki célunkat, és megszereztünk minden információt, amelyben reménykedtük” – mondta Josh Ravich.

Egyedül az Ingenuity hatodik útján voltak problémák, időzítési navigációs hiba miatt ugyanis nehezen volt kormányozható, ide-oda billegett a helikopter, ám sikerült biztonságban talajra tenni.

A címlapfotó illusztráció.