×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elindult a világűrbe a Föld leggazdagabb embere

 

A világűrbe indult Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, az Amazon internetes kereskedelmi vállalat alapítója saját űrjárművén, közép-európai idő szerint szerda délután. A New Shepard nevű űrsikló a texasi Van Horntól 20 kilométerre fekvő kilövőállásról indult. Az űrkapszula fedélzetén tartózkodik Bezos fivére, valamint egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves volt pilótanő is.

Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített űrutazás a New Shepard kereskedelmi célú működésének első útja, amelyen azt tervezik, hogy mintegy 106 kilométeres magasságba repülnek fel.

Ez több mint 16 kilométerrel nagyobb magasságot jelent, mint amit Richard Branson Virgin Galactic nevű űrhajója elért, amely július 11-én járt a világűr peremén.

Az űrrakéta és kapszula automatikus, nincs szükség képzett személyzetre irányításához a fedélzeten a körülbelül 10 percig tartó úton.

Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten.

A családja által 2021 júliusában közreadott kép Oliver Daemenről. Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin 2021. július 15-én bejelentette, hogy a 18 éves holland fiú lesz a világ legfiatalabb űrhajósa július 20-án. (Fotó: MTI/AP/Oliver Daemen családja)

A több mint 18 méter magas New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert.

Utasai között van Bezos és fivére mellett a 18 éves holland Oliver Daemen, aki „jegyet váltott” az űrhajóra és Wally Funk, a 82 éves egykori pilótanő. A 18 éves Daemen és 82 éves Funk a „legfiatalabb és a legidősebb űrhajós”, aki a világűrbe tart. Funk egyike volta azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem repülhetett űrhajón.

A New Shepard 2015 óta 15 sikeres tesztrepülést hajtott végre utasok nélkül. Ha keddi repülése sikerrel zárul, év végéig további két űrutazást terveznek vele utasokkal.

Címlapfotó: Jeff Bezos, a Blue Origin űrutazási vállalkozás alapítója terepszemlét tart a New Shepard űrsikló indító létesítményénél az űrrakéta első útja előtt, az USA nyugat-texasi részén. (Fotó: EPA/BLUE ORIGIN Handout)