×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Űrbe küldött tintahalakkal kutatják a mikrogravitáció hatását

 

Tintahalbébiket küldött fel a NASA a Nemzetközi Űrállomásra, hogy kiderítsék, miként hat a hosszú ideig tartó űrutazás az élő szervezetre.

 

A NASA sejtései szerint a mikrogravitáció hatással van az emberi szervezet immunválaszaira. Ez a kutatás a jövőben segítheti az űrutazások megszervezését.

„A NASA által nemrég az űrállomásra felküldött tintahalak jellemzője, hogy szimbiotikus kapcsolatban élnek egy bizonyos típusú baktériummal, amelyek segítségével meg tudnak menekülni a rájuk vadászó nagyobb ragadozók elől. A tintahalak azonban nem ezekkel a baktériumokkal születnek, hanem összegyűjtik őket és beépítik fényképző szervükbe” – részletezte a Trend-idő című műsorban Pál Bernadett, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa.

A kísérlet során azt vizsgálják, hogy a tintahalak az űrben, miként építik szervezetükbe a megkapott baktériumokat. Céljuk, hogy meg lehessen mondani, a mikrogravitáció milyen hatással volt erre a szimbiotikus kapcsolat kiépülésére.

„Az emberi szervezetben is számos baktérium él, amelyekkel hasonlóan hasznos kapcsolatot ápolunk és sejtjük, hogy valamilyen hatással van rá az űrutazás, hiszen több űrhajós beszámolt arról, hogy megváltozott immunrendszerének működése, hajlamosabbak lettek a betegségekre”

– vázolta az összefüggést a kutató.

De hogy milyen távlati célok megvalósítása miatt fontos megismerni az űrutazás immunrendszert befolyásoló hatását, kiderül a Trend-időkből, amely alább meghallgatható.


A teljes adást itt hallgathatja meg


A Kossuth Rádió Trend-idők című műsora minden hétköznap 15:11-től várja a hallgatókat új, izgalmas és trendi témákkal a divatról, számítástechnikáról, találmányokról, sikeres hazai fejlesztésekről vagy a high-tech világ friss híreiről.

A címlapfotó illusztráció.