×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lehet élet a Földön kívül, de eddig nyomát sem találták

 

Nagyon sokan várják azt a jelentést, amit még ebben a hónapban tesz közzé az Amerikai Védelmi Minisztérium, a Pentagon azonosíthatatlan légi jelenségekkel foglalkozó munkacsoportja.

A várhatóan június 25-én megjelenő dokumentum állítólag átfogó összefoglalót ad majd arról, hogy mit tud az Egyesült Államok kormánya az UFO-nak nevezett, azonosíthatatlan légi jelenségekről.

Bár a jelentés még nem nyilvános, a New York Times nemrégiben már közzétett egyes megállapításokat az anyagból, amiket névtelen, magas rangú tisztviselők szivárogtattak ki. A forrás szerint a jelentés az elmúlt két évtized több mint 120 észlelt eseményéből nem vonta le azt a következtetést, hogy a földönkívüliek meglátogatták a Földet.

Tehát a megmagyarázhatatlan tárgyakat nem feltétlenül kell az idegenek létezésének bizonyítékaként értelmezni, de ez azonban biztosan nem azt jelenti, hogy csak ezért ne léteznének valahol idegenek a világegyetemben.

Léteznek idegenek? És, ha igen, akkor vajon megtalálhatjuk őket? – az Australasian Science tudományos magazin erről kérdezett meg öt szakértőt.

Jonti Horner asztobiológus szerint határozottan igen a válasz az idegenek létezésére, inkább az a kérdés, hogy vajon elég közel vannak-e ahhoz, hogy felfedezzük őket.

„Az űr eszméletlenül nagy. Az elmúlt néhány évtizedben rájöttünk arra, hogy majdnem minden csillagnak vannak bolygói. Csak a mi galaxisunkban, a Tejútrendszerben nagyjából 400 milliárd csillag van. Ha mindegyiknek öt bolygója van, akkor 2 trillió bolygó van a galaxisunkban. Tudjuk azt is, hogy a világegyetemben több galaxis van, mint ahány bolygó a Tejútrendszerben. Tehát számos életre alkalmas hely lehet. Ennek fényében szerintem lehetetlen, hogy csak a Föld az egyetlen bolygó, ahol intelligens, technológiailag fejlett élet alakult ki” – mondta a szakértő, aki szerint az űr nagy távolságai miatt azonban nagyon nehéz lesz erre bizonyítékot találni.

Steven Tingay asztrofizikus szerint szintén létezik a földön kívüli élet. A baktériumi szinten az élet mindenképpen jelen lehet a világegyetem számtalan bolygója közül egyeseken. Az, hogy technológiai fejlett civilizációk kialakultak-e azonban már jó kérdés. A szakértő szerint az élet definíciója sem egyértelmű, mert

mi a földi életből indulunk ki, és könnyen lehet, hogy ez túl szűk meghatározás a földön kívüli életre, ami teljesen más szabályok szerint is működhet akár.

Helen Maynard-Caseli bolygótudós szerint csak idő kérdése, hogy a Földön kívül is valamilyen életformát találjunk. Még a mi naprendszerünkben is számos eltérő körülmény között kialakulhatott az élet, például a Jupiter két holdjának, az Europa és a Ganymedes jég alatti óceánjaiban. A Szaturnusz holdja, a Titán szintén érdekes lehet, és ez még csak a mi naprendszerünk. A földön kívüli élet tehát nagyon különböző lehet az általunk megszokottól. Tehát csak idő kérdése, hogy megtaláljuk az életet egy másik égitesten. „Hogy tud-e majd nekünk köszönni? Nos, ez már egy másik kérdés” – véli a szakértő.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium, a Pentagon által 2020. április 29-én közreadott, az Amerikai Haditengerészet videofelvételéről készített kép egy "azonosítatlan légi jelenségről" egy ismeretlen helyszínen. A minisztérium által közzétett három videofelvételen szereplő objektumokat a mai napig nem tudták azonosítani (Fotó: MTI/EPA/Amerikai Védelmi Minisztérium/Amerikai Haditengerészet)

Rebecca Allan űrtechnológiai szakértő szerint is igen a válasz a földön kívüli élet létezésére. Szerinte az valószínűleg nagyon különbözni fog a miénktől. Bár az idegenek szó valamilyen humanoid életformára utal, de a mikroorganizmusok sokkal régebbiek, mint mi, ráadásul olyan helyeken is előfordulnak, ahol korábban nem gondoltuk. A szakértő szerint az idegen élet valószínűleg ilyen formában létezhet, kicsi az esély, hogy hozzánk hasonló fejlett fajt találjunk az űrben, de a remény azért megvan erre.

A tudományos magazin által megkérdezett szakértők közül egyedül Martin Van-Kranendonk asztobiológus válaszolt nemmel a kérdésre. „Eddig nem találtunk semmilyen életet a Földön kívül. De természetesen a kérdéssel kapcsolatos tudásunk véges, nem kutattuk át még az univerzum minden szegletét. Még azt sem tudjuk, hogy hogyan működik esetleg az olyan élet, ami nem a szénen alapul. (…) Talán egy nap majd megtudjuk, hogy vannak bolygóközi szomszédaink, vagy biztosak leszünk benne, hogy nincsenek. Azonban az is lehet, hogy soha nem is tudjuk majd erre a kérdésre a választ” – mondta a szakértő.

A címlapfotó illusztráció.