×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Holnap ritka dolgot lehet majd látni az égen

 

Egyszerre lesz szuperhold, teljes holdfogyatkozás és vérhold is. Sajnos az utóbbi kettőt Magyarországon nem lehet majd látni, de a szuperholdat mi is megcsodálhatjuk.

Különleges égi jelenség lesz látható május 26-án az égen. A Föld túlsó felén egyszerre lesz szuperhold, teljes holdfogyatkozás  és vérhold is – erről számolt be a ScienceAlert tudományos magazin.

Az égitestek pályája miatt sajnos hazánkban most csak a szuperhold lesz látható, a Csendes-óceán térségében élők viszont megcsodálhatják mind a három jelenséget.

Mitől szuper a Hold?

Szuperhold akkor fordul elő, ha a Hold éppen akkor kering a legközelebb a Földhöz, amikor telihold van. A Hold pályája ugyanis nem teljesen kör alakú, az égitest Földtől való távolsága változik. Az ellipszis alakú pályán a földtávolban (apogeum) nagyjából 405 ezer kilométerre van a Hold tőlünk, földközelben (perigeum) pedig 356 ezer kilométerre. Emiatt változik, hogy milyennek látjuk égi kísérőnket.

Földközelben, szuperholdkor a legkisebb értékekhez képest kb. 14 százalékkal nő a Hold mérete, a fényessége pedig 30 százalékkal.

Az átlagos holdtöltékhez képest pedig szuperhold során a nagysága 7 százalékkal nő meg, a fényessége pedig 16 százalékkal.

Bár szuperholdkor jelentősen nagyobbnak látszik a Hold, ez igazán akkor látványos, ha egy képen egymás mellé tesszük égi kísérőnk földtávoli és földközeli képét (Fotó: Wikipédia)

Mi az a teljes holdfogyatkozás?

A második jelenség, ami megtörténik május 26-án, magyar idő szerint a délelőtti órákban, az a teljes holdfogyatkozás. Ez olyankor jön létre, amikor a Föld árnyéka teljesen eltakarja a Hold elől a Nap fényét. Teliholdkor bolygónk a Hold és a Nap között helyezkedik el. Ha a Holdnak teljesen egy síkba esne a pályája a Földdel, akkor minden teliholdkor holdfogyatkozás is lenne. Mivel azonban a Hold pályája kis mértékben, 5 fokkal dőlt a Földéhez képest, ezért teliholdkor a legtöbb esetben a Föld árnyéka nem takarja el teljesen a Holdat.

A Hold így is a pályáján kétszer egy síkba kerül a Földdel és a Nappal. Ha ez egybeesik a teliholddal, akkor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba kerül, és a Hold elől eltakarja a Nap fényét a Föld.

A holdfogyatkozás észleléséhez a Föld éjszakai oldalán kell lenni akkor, amikor a Hold áthalad az árnyékon. Ezért nem látszik majd Európából a mostani holdfogyatkozás, mivel nálunk nappal lesz ekkor. A Csendes-óceán térségében viszont éjszaka, így onnan lehet majd látni a különleges égi jelenséget.

Miért vörös a Hold?

Amikor a Holdat teljesen eltakarja a Föld árnyéka, akkor elsötétül, de nem teljesen. Vörös színben tündököl, ami miatt az ilyen holdfogyatkozást vérholdnak (angolul: Blood Moon) is szokták hívni.

Ennek a jelenségnek a hátterében a fény viselkedése van. A napfény a látható fény minden színét tartalmazza, azonban a Föld légkörében a kék fény könnyebben szétszóródik, míg a vöröses hullámhosszok áthaladnak rajta. Ezt a jelenséget Rayleigh-szórásnak hívják, ezért kék az égbolt, és gyakran vörös az ég alja napfelkeltekor és naplementekor.

A holdfogyatkozáskor is a kék fény kiszűrődik, a vörös fény ugyanakkor könnyebben át tud haladni a Föld légkörén, és tört fényként rávetülhet a Holdra – így jön létre a vérhold.

Vérhold holdfogyatkozáskor fordul elő, ilyenkor vöröses fényben világít a Hold (Fotó: Wikipédia)

Sajnos Magyarországról ezt a mostani holdfogyatkozást nem lehet majd látni, és mutatja, hogy mennyire ritka jelenség a május 26-ai, hogy jövő májusban lesz egy ilyen esemény, ami éppen látható lesz majd hazánkból is. A következő teljes holdfogyatkozás, amit pedig hosszabban is megcsodálhatunk Magyarországról csak 2028. utolsó napján lesz.

A címlapfotó illusztráció.