×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A kínai marsjáró megkezdte a kutatásokat a Marson

 

A kínai marsjáró megkezdte a vörös bolygó felszínének vizsgálatát – közölte szombaton a pekingi állami média.

Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a vörös bolygóra, Kínának – az országok sorában másodikként – ebben a hónapban sikerült először. Kína az első olyan ország, amely már az első Mars-misszióján sikeresen telepített marsjárót a bolygóra.

A kínai marsjárót szállító öttonnás, legénység nélküli Tienven–1 – Kérdések a mennynek – nevű űrszondát tavaly július 23-án indították útjára. A Tienven–1 február 10-én, hét hónapig tartó, 55 millió kilométeres út megtétele után állt Mars körüli pályára, majd két napra rá videofelvételeket küldött a bolygóról.

A leszállóegység, fedélzetén a Csu-zsung nevű marsjáróval május 15-én landolt az Utopia Planitia síkságon. Eddig a marsjáró diagnosztikai tesztelése zajlott.

Kína három hónapon át fog vizsgálódni a vörös bolygón. Mintegy 240 kilogrammos marsjáróját a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről vezérelik. A mitológiai tűzistenről elnevezett robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett be abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. Két évvel ezelőtt, 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el egy űrszondát a Holdnak a Földtől távolabb eső oldalára.

A következő évben Kína saját űrállomást akar építeni és 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.