×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lehet élet a Marson?

 

Az emberiség az űrkorszak kezdete óta körülbelül 30 űrhajót küldött a vörös bolygóra. Most már tudjuk, mely mikrobák élhették túl az utat – jelentette ki Christopher Mason genetikus.

Lehet-e véletlenül a Földről származó baktériumot vagy spórát az űrbe szállítani, és vajon túléli-e az utat?

Két nemrégiben készült tanulmány rávilágít arra, hogy egyes organizmusok miként élhetik túl a tisztulási folyamatot és az „űrutazást”, valamint azt is, hogy a különböző mikrobák milyen gyorsan fejlődhetnek az űrben – számolt be a BBC World honlapja.

nasa-mars-perseverance-supercam Fotó: NASA

A NASA mérnökei a sugárhajtómű laboratóriumban minimalizálják az űrmisszió során akaratlanul is fennmaradó organizmusok számát. Nemzetközileg elfogadott szabványok irányítják, hogy ezeknek a feltételeknek milyen szigorúaknak kell lenniük, és a NASA megfelel-e ezeknek.

Ugyanakkor szinte lehetetlen  teljesen kiszűrni az organizmusokat egy űrhajón. A baktériumok évmilliárdok óta vannak a Földön, és mindenhol fellelhetők.

A sugárhajtómű laboratórium tiszta helyiségeiben olyan mikrobákra találtak bizonyítékokat, amelyek problémát okozhatnak az űrmissziók során. Az űrbe szállított mikrobák az űrhajósoknak is aggodalomra adhatnak okot, veszélyt jelenthetnek egészségükre, sőt, az életfenntartó berendezések meghibásodását okozhatják.

Ezek a megállapítások kihatással vannak a bolygóvédelem egy olyan formájára, amelyet „előre szennyezésnek” neveznek. De ez kétirányú. A másik eleme a „visszamenőleges szennyeződés” elkerülése, ahol a Földre visszahozott „anyag” potenciális kockázatot jelent a bolygónkra.

Az összes tervezett marsi küldetést figyelembe véve a kutatók szerint a bolygók közötti biológia új korszakának az elején vagyunk, ahol megismerkedhetünk egy organizmus adaptációival az egyik bolygón, és alkalmazhatjuk azt a másikra.

A címlapfotó illusztráció.