×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Japán internet-milliomos lesz a következő orosz űrturista

 

Egy internetes kereskedelemből meggazdagodott japán vállalkozó, Maezava Juszaku és filmes partnere, Hirano Jozo lesz a következő turista, akik egy orosz űrhajóval a nemzetközi űrállomásra (ISS) utaznak – jelentette be a Roszkozmosz űrügynökség csütörtökön. Az oroszok ezzel az Elon Musk vezette amerikai SpaceX babérjaira törnek.

Maezava és Hirano egy orosz Szojuz MS-20 űrhajó fedélzetén utaznak majd, amelynek fellövését 2021. december 8-án tervezik a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból – áll az orosz űrügynökség közleményében. A repülés 12 napig fog tartani, az űrhajó parancsnoka az orosz Alekszander Misurkin lesz.

A 45 éves Maezava, aki internetes kereskedelemmel tett szert komoly vagyonra, korábban bejelentette, hogy részt vesz egy, a Holdat megkerülő másik expedícióban is 2023-ban.

Ennek során a japán üzletember az Elon Musk által alapított amerikai SpaceX csillaghajóján utazik majd. Ez azért érdekes, mert a SpaceX a Roszkozmosz riválisa a gazdag űrturisták kegyeiért folyó versenyben.

A Maezava küldetését dokumentáló filmproducer, Hirano Jozo űrhajós kiképzése júniusban kezdődik a Moszkva melletti Csillagvárosban, a Jurij Gagarin űrhajós képzőközpontban – tette hozzá a Roszkozmosz.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Szojuz űrrakéta három pilótaüléséből kettőt turisták foglalnak el.

A Roszkozmosz legutóbb 2009-ben vitt „fizető vendéget” a nemzetközi űrbázisra a világhírű kanadai Cirque du Soleil alapítója, Guy Laliberté személyében.

A címlapfotó illusztráció.