×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkeztek a Nemzetközi Űrállomásra Elon Musk űrhajósai

 

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX magánvállalat Crew Dragon Endeavour űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén – közölte szombaton a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy most először használtak “újrahasznosított”, vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát.

Az Endeavour űrkapszulát pénteken indították egy Falcon 9-es hordozórakétával a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

A NASA közölte, hogy

az űrhajó az Indiai-óceán felett 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez.

Ezúttal két amerikai asztronauta, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet francia és Hoside Akihiko japán űrhajós érkezett az állomásra.

Április 9-én a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez fedélzetén háromfős legénységgel. A Gagarin utasaival, Oleg Novickijjel, és Pjotr Dubrovval, az orosz Roszkoszmosz, valamint az amerikai Mark Vande Heittel együtt az állomáson a SpaceX érkezéséig tíz űrhajós tartózkodik: két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi.

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi a tervek szerint április 28-án tér vissza a Földre a SpaceX űrhajójával.

A NASA TV videofelvételéről készített képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója, fedélzetén Thomas Pesquet francia, Megan McArthur és Shane Kimbrough amerikai, valamint Hoside Akihiko japán űrhajóssal, a Crew-2 küldetés tagjaival közelít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz 2021. április 24-én (Fotó: MTI/AP/NASA).

Címlapkép: A NASA TV videofelvételéről készített képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója, fedélzetén Thomas Pesquet francia, Megan McArthur és Shane Kimbrough amerikai, valamint Hoside Akihiko japán űrhajóssal, a Crew-2 küldetés tagjaival közelít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz 2021. április 24-én (Fotó:MTI/AP/NASA).