×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olyan pillanat volt, mint amikor a Wright fivérek először felszálltak

 

Így jellemezte az Ingenuity marsi helikopter keddi első repülését a NASA. A vörös bolygó nagy távolsága miatt csak lassan értek el a Földre a sikeres teszt részletes felvételei, de már teljes egészében megnézhetjük egy jó minőségű videón, amint felemelkedik a történelmi jelentőségű helikopter.

Kedden a hirado.hu is beszámolt arról, hogy a NASA Mars 2020 küldetése egyik kulcspillanatához érkezett, amikor az Ingenuity (magyarul Leleményesség) névre elkeresztelt helikoptere felszállt a vörös bolygó felszínéről, és ezzel a történelem során először repült egy másik bolygón egy ember alkotta eszköz.

A Mars nagy távolsága miatt a keddi élő közvetítés során még csak szivárogtak az adatok és az első képek, szerdára azonban

megérkeztek a tesztrepülésről készített, jó minőségű felvételek is.

A Perseverance marsjáró mintegy 270 méterről figyelte a helikopter felszállását:

 

Az alábbi videóban pedig megnézheti a marsi helikoptert irányító csapat feszült várakozását, majd kitörő örömét, amikor kiderült, hogy sikeres volt a tesztrepülés:

Érdekesség, hogy az Ingenuity rotorjai sokkal gyorsabban forognak, mint egy földi helikopteré. Percenként 2400-at fordulnak a rotorjai, szemben a normál helikopterek 450–500 percenkénti fordulatával, amire azért van szükség, hogy a Mars ritka légkörében fel tudjon szállni a mindössze 1,8 kilogramm súlyú eszköz. A rotorok forgásának hihetetlenül nagy sebességét egy korábbi földi tesztről készült felvételen nagyon jól érzékelhetjük:


 

Itt pedig részletesen olvashat arról, hogy miért is különleges az első marsi helikopter.

Címlapfotó: NASA