×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Évente több tonnányi űrpor száll a Földre

 

Az üstökösök és aszteroidák a szelíd esője jóval felülmúlja a bolygót érő nagyobb meteoritok súlyát – derül ki az Earth & Planetary Science Letters folyóiratban április 15-én közzétett kutatásból. Ugyanis évente csak körülbelül 10 tonna nagyobb űrkő landol a Földön – írták a LiveScience tudományos hírportál cikkében.

A nagy mennyiség ellenére a port elmosó csapadék miatt a legtöbb helyen nehéz észlelni az űrport, vagy nyomon követni éves felhalmozódását.

Az Antarktisz Adélie-föld területén, a francia-olasz Concordia kutatóállomás közelében nagyon kiszámítható a havazás, és nagyon kevés a földi por. 20 év alatt a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (Centre national de la recherche scientifique, CNRS) fizikusa, Jean Duprat, munkatársaival hat expedíciót hajtott végre a környéken űrporszemek gyűjtése céljából.

Az űrpor rétegei elég jól megőrződtek a régióban ahhoz, hogy a kutatók megbecsülhessék, évente mennyi esik belőlük a Földre.

A kutatók nagy hóárkokat ástak ki, és 20 kilogrammos hordókban hordták az összegyűjtött havat a kutatóállomás laboratóriumába, ahol gondosan megolvasztották azt, és maradványaiból összegyűjtötték a hátrahagyott porszemcséket. Ezután szétválogatták a porszemeket, azokról eltávolítva a szennyeződéseket.

Az antarktiszi központjában gyűjtött mintákból a kutatók megállapították, hogy

ezekből az apró porszemekből körülbelül 5 200 tonna esik évente a Földre.

A kutatók azt is megállapították, hogy kezdetben évente mintegy 15 ezer tonna űrpor jut be a légkörbe, vagyis csak körülbelül egyharmada jut el a Földre. A por körülbelül 80 százaléka valószínűleg olyan rövid pályájú üstökösökről származik, amelyeket a Jupiter gravitációja befolyásol – írták a kutatók. A por másik 20 százaléka valószínűleg egyéb aszteroidákból származik.

A kutatók azt írták, hogy a földön kívüli anyagok Földre áramlásának megértése fontos az asztrofizika és a geofizika számos területén, mert ezek az űrkőzetek sok elemet hozhattak a bolygóra. Egyes elméletek szerint az űrkőzetekből származó elemek és molekulák döntő szerepet játszhattak a Föld életének korai fejlődésében.

Címlapfotó: NASA.GOV