×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra elhalasztották a marsi helikopter felszállását

 

Az Ingenuity szoftverével vannak gondok, a probléma elhárításán már dolgoznak a mérnökök, de egy ilyen javítást nem olyan egyszerű eljuttatni a Marsra, mint frissíteni az otthoni számítógépünket – erről számolt be a NASA.

Két napja már beszámoltunk arról, hogy az amerikai űrügynökség műszaki hiba miatt elhalasztotta az Ingenuity hétfő hajnalra tervezett tesztrepülését. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy április 14-én felszállhat az első idegen bolygón repülő ember alkotta szerkezet. Most azonban már jövő hétre halasztották a tesztrepülést.

ingenuity-mars Az Ingenuity miután a Perseverance marsjáró letette a vörös bolygó felszínére (Fotó: NASA)

A tervek szerint az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi egy helyben lebegés után visszatér a felszínre. Egy hónap alatt összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani, és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

A mostani újabb halasztásra azért van szükség, mert az Ingenuity-t irányító csapat közben megtalálta a problémára a legmegfelelőbb megoldást: frissíteni kell a helikopter szoftverét.

Ez azonban természetesen nem megy olyan egyszerűen, mint egy földi eszköz esetében. Bár a szoftver fejlesztése megtörtént, a frissítés eljuttatása a Marsra, és utána az ellenőrzés hosszabb időt vesz igénybe.

Az új szoftvert a Perseverance marsjáróra kell eljuttatni először, majd innen küldik tovább a helikopterhez. Amikor sikerül a frissítést feltölteni a helikopterbe, akkor utána még néhány marsi napot vesz majd igénybe a repülő szerkezet felkészítése.

Az első tesztrepülés részletes ütemterve kidolgozás alatt van. Még mindig képlékeny, hogy mikorra sikerül mindennel végezni, a jelenlegi becslések szerint jövő héten kerülhet sor a történelmi repülésre.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az Ingenuity továbbra is jó állapotban van a Marson. Az energiaellátása, a kommunikációs és hőszabályzó rendszerei is stabilan működnek, tehát minden adott a sikeres teszthez, csak még egy kicsit várnunk kell a történelmi repülésre.

Itt olvashat további információkat arról, hogy miért különleges a NASA Mars 2020 küldetése, és az első marsi helikopter.

Címlapfotó: NASA