×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szelfi az űrből: Nemcsak a nemrég landolt Perseverance, de a Curiosity marsjáró is kutatja a vörös bolygót – Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket

 

Miközben jól halad a Perseverance marsjáró küldetése, a 2012 óta a vörös bolygón dolgozó Curiosity sem akar kimaradni a reflektorfényből.

Február 18-án érte el a vörös bolygót a NASA Mars 2020 nevű űrszondája. Ez szállította a Perseverance marsjárót, aminek segítségével újabb lépést tehet az emberiség a vörös bolygó és az űr felfedezésében. A küldetés legfontosabb célja asztrobiológiai, a szakértők szerint hamarosan meglehet az első bizonyítékunk a földön kívüli élet létezésére.

A landolást megelőző időszaktól kezdődően a hirado.hu is végigkísérte a Perseverance útját, most az elmúlt hetek legfontosabb történéseit mutatjuk be.

A kísérletekre felkészülés jegyében március 13-án a mintavevő egységét védő borítópanelt lerakta a marsjáró. Így szabaddá vált az a rendszer, amiben az összegyűjtött kőzetmintákat megvizsgálják és tárolják majd.

Összesen 43 ilyen tárolót vitt a Perseverance a Marsra. A tárolócsövek előkészítésekor nagy kihívást jelentett, hogy tökéletesen tisztán és sterilen helyezzék őket a marsjáróba, hiszen csak ez biztosítja, hogy a visszaérkezésükkor a mintáikban nem jelennek meg földi szennyezők.

perseverance-minta A kőzetmintákat tároló csövek tisztaságára és sterilitására különösen figyelni kellett a Földön (Fotó: NASA)

A Perseverance a gyomrában megvizsgálja, majd összegyűjti a kőzetmintákat, végül egy kijelölt helyen lerakja őket a felszínre, hogy egy későbbi küldetés során majd összegyűjthessék és visszaszállíthassák a csöveket a Földre. Erre azért van szükség, mert bár a marsjáró rendelkezik bizonyos műszerekkel, de a Földön sokkal részletesebb vizsgálatokat lehet rajtuk elvégezni. Az alábbi animációban látható a mintagyűjtés folyamata:

 

A Mars 2020 küldetése során az elmúlt hetek és a következő időszak legizgalmasabb fejleményei is az emberiség első földön kívül repülő szerkezetéhez, az Ingenuityhez kapcsolódtak. A marsi helikopter repülésének előkészítése jól halad.

Március 21-én kapcsolták le a marsjáró aljára rögzített védőpajzsot, ami leszállás közben óvta meg az Ingenuityt.

perseverance-ingenuity A marsi helikoptert védő pajzs a lekapcsolás után (Fotó: NASA)

Március 31-ére pedig előkészítették a helikoptert arra, hogy letegyék a felszínre. Már mind a négy lába a megfelelő pozícióban van. Hamarosan finoman megtörténik a landolása, vagy ahogy a NASA-nál az amerikai fociból vett kifejezéssel nevezik, a touch down.

ingenuity Az Ingenuity a felszínre helyezés előtt (Fotó: NASA)

Végül pedig egy másik marsi különlegesség. Nem csak a Perseverance aktív jelenleg a vörös bolygón, a 2012-ben landolt Curiosity marsjáró április elsején már 3160 földi napnak megfelelő 3076 marsi napja dolgozik a bolygón. Hogy ne csak a Perseverance-ról szóljanak a hírek, március 30-án a NASA közzétett egy szelfit, amit a Curiosity készített. A képen a marsjáró a Mont Mercou hatméteres sziklája előtt látható.

Persze sokan elgondolkodhatnak azon, hogy hogyan lehetséges egy ilyen fénykép elkészítése? A válasz az, hogy ez egy kompozit kép, azaz a Curiosity két kamerája által készített képekből állították össze. Március 26-án készített a rover robotkarján található Mars Hand Lens Imager (MAHLI) 60 képet, ezeket kombinálták a marsjáró „fején” lévő Mastcam kamerájával március 16-én készített 11 képpel. Ez a magyarázat arra is, hogy miért olyan hatalmas eredeti méretében a fénykép, 100 megabájtos, 21 969-szer 14 501 pixel felbontású az összeállított kompozit kép.

curiosity-szelfi A Curiosity által készített szelfi (Fotó: NASA)

Külön érdekesség, hogy a szelfi bal oldalán az a rész található, ahol a marsjáró a „Nontron”-nak elnevezett kőzetmintát vizsgálta korábban. A NASA-nál különféle neveket adnak a küldetések során vizsgált kőzeteknek, korábban például többet amerikai indián nyelveken neveztek el, a Nontron pedig egy délnyugat-franciaországi falu után kapta a nevét.


Korábbi cikkeink a Perseverance küldetéséről:

Hamarosan hivatalos bizonyítékunk lehet a földön kívüli élet létezésére

Bemutatjuk az emberiség történetének első eszközét, ami repülni fog egy másik bolygón

A Mars 2020 űrszonda részei, és a landolás folyamata

Sikerrel járt a NASA Mars 2020 küldetése, épségben leszállt a Perseverance marsjáró!

Megérkezett az első kiváló minőségű panorámakép a Marsról

Itt meghallgathatja a marsi szelek zúgását

Címlapfotó: NASA