×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Teljes a SpaceX Földkerülő űrutazásának legénysége

 

Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX magán űrvállalkozás Földet megkerülő Inspiration4 misszióján 2023-ban – közölte kedden a cég.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski, a Crew Dragon űrhajó utasai (Fotó: MTI/AP/SpaceX)

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője.

Isaacman a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára és az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta.

Februárban bejelentették, hogy a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a különleges utazáson.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX közlése szerint várhatóan szeptember közepén indul.

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül, ez 120 kilométerrel magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szintje és egy szinten van a Hubble Űrteleszkóppal.

Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.