×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Többször felhasználható űrrepülőt fejleszt Oroszország

 

 

Oroszország megkezdte az űrsiklóprogram újraindítását, melynek keretein belül a közeljövőben többszöri utazásra is alkalmas űrrepülők indulhatnak el felfedezni a világegyetemet.

Újra felhasználható űrrepülőgépet fejleszt Oroszország – közölte a Kalasnyikov konszern leányvállalata szerdán. Ez lesz az első próbálkozásuk a kései Szovjetunió Buran elnevezésű űrsiklója óta. Az űrsikló teljes méretű modelljét tavaly zárt pavilonban mutatták be egy orosz katonai fórumon, és a projekt azóta is fejlesztés alatt áll.

„A cél már ismert, és javában zajlik egy többfelhasználós polgári komplexum fejlesztése”

– mondta Olga Szokolova, a Molnyija kutatóintézet főigazgatója.

A Molnyija kutatóintézet az a létesítmény, amely az 1980-as évek elején tervezte meg a Buran űrsiklót, válaszul az Egyesült Államok űrsiklóprogramjára a hidegháború idején. A szovjet korszak végét éveken át tartó balesetek és kudarcok követték a nemzeti űrprogramban, beleértve annak a kozmodromi hangár tetejének 2002-es beomlását is, ahol a Burant tárolták.

Oroszországban az összes űrprojektet a Roszkoszmosz égisze alatt fogták össze, melynek vezetője Dmitrij Rogozin, aki tavaly májusban elmondta, hogy Moszkva kísérleti űrrepülőgép kifejlesztését fontolgatja, és emlékeztetett rá, hogy a Buran elnevezésű űrsikló valójában megelőzte a korát.

A címlapfotó illusztráció.