×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jól halad Perseverance tesztelése, már az első útját is megtette a Marson

 

Készülődik a marsjáró a nagy felfedezésekre. A rendszerek beüzemelése folyamatosan zajlik, eddig minden rendben van, hamarosan a marsi helikoptert is leteheti a felszínre.

Február 18-án sikeresen landolt a NASA Perseverance roverje, tehát már húsz napja a vörös bolygón van a forradalmi űreszköz. Most megnéztük, hogy mik a legújabb fejlemények a Marson.

Világszerte nagy öröm fogadta a sikeres landolást, számos híres épület is különleges kivilágítással tisztelgett a küldetés sikere előtt. A NASA néhány napja tett közzé erről egy rövid videót:

Természetesen a rövid ünneplés után a NASA mérnökei folytatták a munkát, a leszállást követően az első feladat a Perseverance rendszereinek tesztelése volt. Kipróbálták a marsi időjárást vizsgáló érzékelőket, és a marsjáró robotkarját is. Ez utóbbi egy kétméteres, rugalmas, „ízületekkel” rendelkező kar. Számos kutatóeszköz van rajta, segítségével gyakorlatilag olyan vizsgálatokat tudnak elvégezni, mintha egy földi geológus is ott lenne a Marson.

Az alábbi felvételen a Perseverance robotkarjának teszt mozgatása látható.

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, a Perseverance elkészítette az első nagy felbontású panorámaképét. A NASA azóta közzétett egy animációt is, amin látható, hogyan készült el 142 képből a 36 952-szer 11 570 pixel felbontású, 610 megabyte méretű panorámakép.

A marsjáró március 4-én végezte el az első gurulást. Először a kerekei forgatását próbálták ki, majd megtette az első, mindössze ötméteres utat is.

perseverance-marsjaro-utvonal Az első nyomok, amiket a marsjáró kerekei hagytak a vörös bolygón (Fotó: NASA)

Még nem dőlt el véglegesen, hogy merre indul el a Perseverance. Az alábbi képen a marsjáró helyét kis, fehér pont jelöli, a két lehetséges útját pedig a kék és lila vonal mutatja a legyező formájú deltához. Itt kell majd a Perseverance-nek megvizsgálnia az üledékes kőzeteket. A sárga vonal pedig a marsjáró későbbi útját jelöli az egykori folyó deltájában. A tervek szerint a kráter 610 méteres peremét is megmássza a rover, hogy a környező sík terepet is felfedezhesse.

perseverance-mars-utvonal Fotó: NASA

A Perseverance eddig összesen 70 métert tett meg, jelenleg alkalmas helyet keres a marsi helikopter lerakására. A Ingenuity számára a megfelelő repülési zóna megtalálása fontos feladat, hiszen, ha minden összejön, akkor ez a helikopter lehet az első emberi kéz alkotta eszköz, ami egy másik bolygón repülni fog.

perseverance-ingenuity-mars Az Ingenuity marsi helikopter egy illusztráción (Fotó: NASA)

Az alábbi térképen folyamatosan nyomon tudja követni, hogy hol van éppen a Perseverance. Kellőképpen ráközelítve a marsjáróra láthatóvá válik az eddig megtett rövid útvonala is.

Ha további érdekességekre kíváncsi a Perseverance küldetésével kapcsolatban, akkor olvassa el összefoglaló cikkünket a küldetésről, ebből megtudhatja, hogy a marsjáró akár a Földön kívüli életre is megtalálhatja az első bizonyítékokat.

Címlapfotó: NASA