×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megérkezett az első kiváló minőségű panorámakép a Marsról!

 

A Perseverance marsjáró csúcskamerája által készített 360 fokos kép hihetetlen, 36952-szer 11570 pixel felbontású.

A fotót a Perseverance Mastcam-Z csúcstechnológiájú kamerája készítette. Tömörítettlen 610 megabájtos mérete és felbontása is mutatja, hogy milyen minőségű felvételekre képes a két kamerából álló eszköz. Ráadásul még zoomolni, nagyítani is lehet vele.

A Mastcam-Z első körbefordulása során 142 képet készített el, amikből már a Földön állították össze ezt a lenyűgöző panorámafelvételt. A fényképre kattintva mozgatni, és nagyítani is tudja a felvételt:

A fotó le is tölthető a NASA oldaláról, de ha megpróbálja megnyitni a számítógépén, akkor készüljön fel rá, hogy nem fog gyorsan menni.

A képen egy kietlen régió látható, rajta geológiai formációkkal, köztük egy szélkoptatta sziklával és a marsjáró landolási helyszínének, a Jezero-kráternek a peremével.

A NASA szerint a legmodernebb kamerarendszer segíteni fogja a kutatókat a kráter légköri viszonyainak tanulmányozásában és azoknak a szikláknak, valamint üledékes területeknek az azonosításában, amelyeket aztán megvizsgálhatnak a marsjáró műszerei.

perseverance-panorama_kep-marsjaro-mars-nagyitas Ezen a nagyításon látható, hogy milyen hihetetlen nagy a kép felbontása (Fotó: NASA)

A Mastcam-Z kamerarendszer műveleteit irányító Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint a képek azt mutatják, hogy a Perseverance remek helyen landolt.

A marsjáró reményeink szerint számos téren előrelépést jelent majd. Korábbi cikkeinkben részletesen olvashat arról, hogy miért is különleges a mostani küldetés, és hogyan jutott el az űrszonda a Mars felszínére. Külön cikkben foglalkoztunk a marsjáróban rejtőző helikopterrel, és az első Marsról érkezett hangfelvételekkel is.

Címlapfotó: NASA