×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderülhet, mi okozta a szivárgást a Nemzetközi Űrállomáson

 

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tart a Progressz MSZ-16 orosz teherűrhajó, a tervek szerint szerda délelőtt kapcsolódik hozzá – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A tájékoztatás szerint a kazahsztáni Bajkonurból hétfőn indított űreszköz fedélzetén 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, cseppfolyósított nitrogént szállít. Szerszámokat is visz, hogy a Zvezda modul átmenő részlegében keletkezett szivárgást és hajszálrepedést megjavítsák. Ezenfelül különböző műszerek, a kísérletekhez szükséges eszközök és friss élelmiszer érkezik majd az ISS-re.

A teherűrhajót a tervek szerint a Pirsz modulhoz csatlakoztatják.

Az űrhajósok a kapott eszközökkel tanulmányozni fogják a Zvezda modulnál keletkezett szivárgás okait. Azt is tervezik, hogy nagy felbontású mikroszkópot szállítanak majd az űrállomásra, amelynek segítségével a szivárgás egy további helyét veszik alapos vizsgálat alá.

A Progressz MSZ-16 egy további fontos feladata lesz, hogy segítségével eltávolítsák az ISS-ről a Pirsz modult, amelyet majd később elsüllyesztenek a tengerben.

Helyére nyáron új laboratórium, egy többcélú kutatómodul érkezik, a Nauka (Tudomány) elnevezésű. Súlya 22 tonna, hossza 13 méter lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov, Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.


Sérült antenna miatt kellett kézi vezérléssel csatlakoztatni az orosz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomáshoz

A sérült antenna miatt kellett kézi vezérléssel csatlakoztatni a Progressz MSZ-16 orosz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomáshoz – közölte egy orosz rakéta-űrtechnológiai forrás csütörtökön.

Az értesülés szerint az űrhajó fő antennája megsérült. Egy második forrás ezt megerősítve azt is közölte, hogy a teherűrhajó leváló védőburkolata okozhatta az antenna sérülését.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökségnél azt mondták, hogy addig nem fűznek magyarázatot a történtekhez, amíg a szakértők – akik gyűjtik és elemzik az adatokat – nem fejezik be a vizsgálatukat.

Szergej Rizskov orosz űrhajós a repülésirányítási központ szakembereinek javaslatára átvette az irányítást az automata rendszertől, és kézi üzemmódban  sikeresen csatlakoztatta a teherűrhajót az állomáshoz. Az ilyen, váratlan helyzetekben az űrállomáson tartózkodó asztronauták átveszik az érkező űrhajó feletti vezérlést, és távirányítással hajtják végre a csatlakoztatást az ISS-hez.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy korábban, 2020 júliusában a Progressz MSZ-15 teherűrhajó csatlakozásakor is észleltek eltérést az űrállomás megközelítésekor, de akkor nem volt szükséges áttérni a kézi vezérlésre, mert az eltérés még a megengedhető határok között volt.

A címlapfotó illusztráció.