×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mars körüli pályára állt a dubaji űrszonda

 

Elérte a Marsot a Remény nevű űrszonda, ezzel az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen elérte a vörös bolygót.

Az arabul Amalnak, azaz Reménynek elnevezett műholdat 2020. július 19-én indították el egy japán hordozórakétával, és hét hónapba telt, amíg elérte a vörös bolygót – számolt be a Scientific American tudományos magazin.

Közel fél óráig (27 percig) tartott, amíg a fékezőrakétái lelassították a bolygó körüli pályára álláshoz, ehhez 121 ezer kilométer per óráról kellett 18 ezer kilométer per órára csökkenteni a sebességét. Nagy megkönnyebbülést jelentett a földi személyzetnek, amikor a műhold sikeresen teljesítette a feladatot.

A művelet nehézségét mutatja, hogy az eddigi Mars-küldetések nagyjából fele sikertelenül végződött.

Ezzel az Egyesült Államok, a Oroszország, az Európai Űrügynökség (ESA) és India után ötödikként az Egyesült Arab Emírségek érte el a Marsot. A küldetés kétszáz millió dollárba, azaz mintegy 59 milliárd forintba került.

Egyelőre ideiglenes pályán marad az űrszonda, a véglegest a tervek szerint majd májusban éri el a Marsot, és a bolygó légkörét vizsgálja majd egy teljes marsi évig, azaz 687 földi napig.

A tudósoknak lehetőségük nyílik a Mars időjárásának tanulmányozására, megfigyelhetik a különböző légköri rétegek kapcsolatát és azt, hogy hogyan szivárog el a bolygó légköre az űrbe.

Az Egyesült Arab Emírségek nagyjából egy évtizede foglalkozik kiemelten az űriparral, és a közeljövőben a tudásalapú gazdaságát erősítené.

Ebben a hónapban még két másik űrszonda is eléri a Marsot. A kínai Tianwen–1 és az amerikai Perseverance űrmisszió is megkísérel majd egy Mars-járót lerakni a vörös bolygóra.

A címlapfotó illusztráció.