×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

44 év után ismét lesz Hold a Földön

 

Megkezdte visszatérését a Földre a Holdon gyűjtött kőzetmintáival a Csang’o-5 kínai űrszonda, amely november 24-én indult útnak, és december 1-jén szállt le a Hold felszínén.

A Csang’o-5 kínai űrszonda a Hold felszínén (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Xinhua/AP/Anonymous)

Az űrszonda, amely 44 év után hoz újra kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, pekingi idő szerint vasárnap a hajnali órákban rugaszkodott el a Hold körüli pályájáról, és kezdte meg három napig tartó visszaútját a Földre – közölte a kínai űrkutatási hivatal.

Ha a mintát tartalmazó kapszula szerencsésen földet ér az észak-kínai Belső-Mongóliában, a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként Kína mondhatja el magáról, hogy anyagmintát hozott a Holdról. Legutóbb 1976-ban, a Luna 24 szovjet űrszonda tért vissza a Földre Hold-mintával.

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda leszállóegysége a Mons Rümker vulkáni formáción gyűjtött mintát, a tervek szerint két kilogrammnyit, de csak később derül ki, hogy pontosan mennyit.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában a Csang’o-4 űrszonda a Föld kísérőjének távol eső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül. A 8,2 kilogramm súlyú Csang’o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda.