×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több tízmilliárdos üzlet az űrszemét eltakarítása

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) 86 millió eurós szerződést írt alá a ClearSpace nevű svájci start-up vezette csoporttal a világ első űrszemét-eltakarító misszióját megrendelve.

A tervek szerint 2025-ben induló ClearSpace-1 elnevezésű misszió az ESA által tervezett Vega hordozórakéta egy méretes darabját fogja elmozdítani a keringési pályájáról, hogy az űrhulladék végül elégjen a légkörben – olvasható az űrügynökség honlapján.

A 112 kilogrammos céltárgy majdnem akkora mint egy kisebb műhold, viszonylag egyszerű alakja és masszív szerkezete miatt tökéletesen alkalmas első célpontnak. A későbbi missziókkal méretesebb, nagyobb kihívást jelentő űrhulladékok - egyszerre akár több is - eltakarítása lesz a cél.

Az ESA 86 millió euróval járul hozzá a misszió összköltségéhez - a fennmaradó összeget befektetők révén szerzi meg a ClearSpace -, és emellett a hulladékbefogó műhold hatékony működését segítő technológiákat is a cég rendelkezésére bocsát.

Jan Wörner, az ESA főigazgatója szerint mivel a következő évtizedben gyorsan fog emelkedni a műholdak száma, alapvető fontosságú lesz az űrhulladék rendszeres takarítása az űrkarambolok megakadályozása érdekében.

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói által létrehozott ClearSpace számos európai ország vállalatával működik együtt.

A címlapfotó illusztráció.