×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fekete (lyuk) péntek – a NASA fotója

 

A képen is látható úgynevezett árapály-katasztrófa során a csillagot egy szupernehéz fekete lyuk szakítja ketté. A csillag fele gyakorlatilag szétrepül, a többi részét elnyeli a fekete lyuk.

A NASA oldalára pénteken feltöltött fotón egy fekete lyuk közelében történő árapály-katasztrófát láthatunk, ami akkor keletkezik, ha egy csillag végzetesen közel kerül egy nagyon nagy tömegű, vagyis szupermasszív fekete lyukhoz.

A NASA 2020. november 27-i fotója egy fekete lyukról (Fotó: Nasa.gov)

Mi az a fekete lyuk?

A fekete lyuk egy olyan csillagászati objektum, melynek gravitációs vonzóereje olyan erős, hogy semmi, még a fény sem kerülheti el. A fekete lyuk „felszíne”, amit eseményhorizontnak hívnak, olyan égitest, amelynél a felszínre vonatkoztatott szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét. Tehát ahhoz, hogy ki tudjunk jutni egy fekete lyukból, a fénysebességnél is gyorsabbnak kellene lennünk.

A fekete lyukak két fő osztályát vizsgálták meg alaposabban. A Nap tömegének 5-20 szorosával rendelkező fekete lyukak a Tejútrendszerben elterjedtek, míg a szupermasszív fekete lyukak 100 ezertől többmilliárdos naptömeg nehézségűek is lehetnek.

A csillagászok már régóta gyanakodtak a fekete lyukak egy köztes osztályára, amelynek súlya 100 és több mint 10 ezer naptömeg között van. Erre az eddigi legmeggyőzőbb példa 2019. május 21-én volt, amikor a Nemzeti Tudományos Alapítvány Lézeres Interferométer Gravitációs Hullámú Obszervatóriuma, két gravitációs hullámot észlelt két csillagtömegű fekete lyuk összeolvadásakor. Ez a GW190521 névre keresztelt esemény 142 Napot nyomó fekete lyukat eredményezett.