×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aszteroida száguld a Föld felé

 

Még az amerikai választások előtt becsapódhat a bolygóba.

A világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy egy megközelítőleg 40 ezer km/órás sebességű kisbolygó ütközhet a Földnek november 2-án – számolt be a The Sun.

A tudós azonban mindenkit megnyugtatott:

Az aszteroida nem elég nagy ahhoz, hogy komolyabb kárt okozzon, ezért ha 2020-ban véget érne a világ, az nem az Univerzum hibája lesz.

 

A 2018VP1 névre keresztelt planetoida mozgását 2018 óta követik nyomon. Az ütközés esélye 1:240-hez, ami 0,41 százaléknak felel meg a NASA adatai szerint. A becsapódáskor 0,42 kilotonna energia szabadulna fel, ami 7500-szor kisebb, mint annak a meteornak az esetében, amely állítólag elpusztította a dinoszauruszokat.

A legreálisabb forgatókönyv szerint, ha a közeledő égitest el is éri a légkört, a mérete miatt valószínűleg csak egy fényes pontként fog felragyogni az égen, mielőtt apró darabokra hullana.

via GIPHY

Az elmúlt 290 millió évben kétszer olyan gyakran zuhantak kisbolygók a Föld felszínére, mint az azt megelőző 700 millió évben, de a megnövekedett ütközési arány mellet is csak néhány millió évente érik el a bolygónkat az aszteroidák.