×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két Föld körüli út útán szupergyorsan csatlakozik a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

 

Szupergyors üzemmódban csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz, az űrhajó – fedélzetén két orosz és egy amerikai asztronautával – szerdán sikeresen Föld körüli pályára állt.

A Bajkonurból felbocsátott Szojuz MSz-17-es most első ízben szupergyors üzemmódban, mintegy három óra alatt csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután kétszer megkerülte a Földet. A Progreszsz teherűrhajókkal dolgozták ki a szupergyors csatlakozási eljárást, az embereket szállítók űrhajók dokkolása eddig mintegy hat órát vett igénybe.

A tervek szerint az űrhajó szerdán, közép-európai idő szerint 10.52-kor csatlakozik az ISS orosz Raszszvet (Pirkadat) moduljához.

Az űrhajóval Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins érkezik az ISS-re. A három űrhajós 117 napot tölt majd az űrállomáson. Orosz hírügynökségek ismertetése szerint a két orosz kozmonauta ez idő alatt 55 tudományos kísérletet végez el, és rájuk hárul az a feladat, hogy megtalálják a szivárgás okát a Zvezda modulban. Emellett két űrsétát is terveznek: előkészítik a Pirs dokkolómodul leszerelését és elsüllyesztését, hogy a helyére kerülhessen majd a Nauka modul, amely jövő áprilisban érkezik az űrállomásra.

Jelenleg Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz, illetve Chriss Cassidy amerikai űrhajós tartózkodik az ISS fedélzetén. Ők októbert 22-én térnek vissza a Földre.

Az Interfax hírügynökség szerint Ivan Vagner az űrállomás fedélzetéről felvételt készített a Szojuz felbocsátásáról.

A címlapfotó illusztráció.