×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Huszonnégy különböző bolygóra menekülhetünk, ha eljön a világvége?

 

Manapság a környezetvédelmi aktivisták azzal kampányolnak, hogy nincs B terv, nincs másik bolygó, a környezettudatosság az egyetlen esélyünk arra, hogy megmentsük a világot a jövő generációi számára. Bár a Föld megóvása jelenleg tényleg a legfontosabb feladatok között szerepel, egy asztrobiológus kutatócsoport most 24 „szuperlakható” alternatívát talált arra az esetre, ha elérkezne a sci-fi filmekben vizionált armageddon.

Huszonnégy exobolygót azonosított a Washington Állami Egyetemen tanító Dirk Schulze-Makuch professzor által vezetett kutatócsoport. Ezek nemcsak potenciálisan „szuperlakhatók”, de egyes tulajdonságaik miatt még a Földnél is alkalmasabbak rajtuk az életkörülmények – írta a New Atlas.

A kutatók szerint egy bolygó lakhatóságát a napja határozza meg. Az alap feltételezés az, hogy egy G típusú csillag körüli pálya, mint a mi Napunké, lenne a legjobb hely egy lakható bolygó megtalálásához. Az ilyen csillagok élettartama azonban csak nyolc–tíz milliárd év, ami azért problémás, mert négymilliárd év kellett ahhoz, hogy a Földön a legegyszerűbb életforma kifejlődjön. Egy K típusú törpecsillag ezzel szemben hűvösebb és kevésbé masszív lenne, mint a Nap, de

akár 70 milliárd éves élettartammal is szolgálhatna, sokkal hosszabb időt hagyva az élet megjelenésére és fejlődésére.

Egy másik fontos tényezőpáros a méret és a tömeg. A Föld részben azért lakható, mert elég nagy ahhoz, hogy geológiailag aktív legyen, valamint védő mágneses térrel és elegendő gravitációval rendelkezzen a légkör megtartásához. A csapat szerint egy 10 százalékkal nagyobb bolygónak lényegesen több lenne a felhasználható lakható felülete, mint a Földnek, míg ha másfélszer nagyobb lenne a tömege, akkor a belső szerkezete több radioaktív bomlásból származó hőt tartana fenn, hosszabb ideig aktív maradna, és hosszabb ideig megtartaná a bolygó légkörét.

Ezen kívül, ha egy világ 5 Celsius-fokkal melegebb lenne, mint a Föld, és több víz lenne a felszínén, akkor a bolygó nagy részén esőerdők lennének, ezzel növelve a biodiverzitást.

Összefoglalva: ahhoz, hogy az exobolygók szuperlakhatók legyenek,

idősebbeknek, nagyobbaknak, nehezebbeknek, melegebbeknek és nedvesebbeknek kell lenniük a Földhöz képest,

és ideális esetben a miénkénél hosszabb élettartamú csillagok körül kell, hogy elhelyezkedjenek.

A csapat szerint a felfedezett 24 bolygó között nincs olyan, amelyik minden felsorolt jellemzővel rendelkezik, az egyiknél azonban ezek közül négy is megtalálható. Mindenesetre az említett 24 égitest a későbbi űrtávcsöves vizsgálatok középpontjába kerülhet.

Néha nehéz elfogadni a szuperlakható bolygók elvét, mert úgy gondoljuk, hogy a legjobb helyen élünk” – mondta Schulze-Makuch, a kutatás vezetője.

Hozzátette: Nagyon sok komplex és változatos életformánk van, melyek közül sok extrém körülmények között is életben maradhat. Jó, ha alkalmazkodó életet élünk, de

ez nem azt jelenti, hogy minden körülmény a Földön a legideálisabb.

Egyelőre áthidalhatatlan probléma a felfedezéssel kapcsolatban, hogy ezek az exobolygók több mint száz fényév távolságra vannak tőlünk, így azok, akik már csomagolni készültek, nyugodtan félretehetik a bőröndöt egy időre.

A címlapfotó illusztráció.