×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb ország száll be az űrversenybe

 

Legénység nélküli űrszonda küldését tervezi a Holdra 2024-ben az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be a Twitteren az államok egyik magas rangú vezetője.

Mohamed bin Rásid al-Maktúm egyben a Dubaj Emirség uralkodója is.

A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, amelyen emberi műszer még nem járt” – írta Mohammed sejk a mikroblogon. Nem részletezte, melyik terület felderítésére indulnak, valamint azt sem, hogyan jut az űrbe a szonda.

A Mars-járó neve Rásid lesz, Mohamed apja, Rásid bin Szaíd al-Maktúm sejk tiszteletére.

Ha a 2024-es misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után az Emírségek lesz a negyedik ország, amelyiknek űrjárműje a Holdra szállt. India, Izrael és Japán is megkísérete, egyiküknek sem sikerült.

Júliusban az Emírségek Amal (remény) nevű űrszondáját bocsátották fel Japánban, úton van a vörös bolygó felé. A tervek szerint februárban érkezik meg, abban az évben, amikor az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli.

Jövő szeptemberben az Amal adatokat kezd küldeni a Földre, melyeket elérhetővé tesznek a nemzetközi tudományos közösség számára is – közölték illetékesek.

Mindezek mellett marsi kolónia építését is tervezik 2117-ig.

A címlapfotó illusztráció.