×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszatért a Crew Dragon

 

Cikkünk frissült.

Földet ért a Nemzetközi Űrállomásról sikeresen leválasztott Crew Dragon – legalábbis belőle a kabin, amelynek vissza kellett térnie. Befejezte 64 napos útját a két amerikai űrhajós, Doug Hurley és Bob Behnken, véget ért a Demo-2 küldetés – írta az Űrvilág.hu. Az eseményeket a NASA élőben közvetítette.

A Reuters közölte, két hónapos utazás után vasárnap a Mexikói-öböl vizébe csobbant a kapszula. Kilenc éve ez volt az első amerikai űrrepülés saját eszközzel, mert az űrrepülőgépek leállítása óta az amerikai kozmonauták is orosz űrhajókat használtak. Behnken és Hurley 21 órával azután érkezett meg, hogy elhagyták a Nemzetközi Űrállomást.

A felszedésükhöz több mint 40 ember mozgósítottak, két kutató-mentő hajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetettek be. Az űrhajósok az egyik kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket a félszigetre, de még nem tudni, hogy tengeri vagy légi úton.

A visszaérkezés volt az utolsó kulcsfontosságú próba annak a kérdésnek az eldöntésére, hogy a SpaceX-vezér, Elon Musk űrhajója képes-e űrhajósokat Föld körüli pályára állítani és onnan visszahozni.