×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Űrsétát is tehetnek 2023-tól az űrturisták

 

Űrsétát is tehetnek 2023-tól a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) jutó turisták - közölte csütörtökön az RKK Energija orosz űrutazási vállalkozás.

Egy ilyen űrutazást 2023-ban szerveznek két űrturista számára, akik közül az egyik egy kozmonauta társaságában kiléphet majd a világűrbe és mintegy 400 kilométeres magasságból szemlélheti meg a Földet. Az orosz cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az űrsétával kibővített utazási csomag mennyibe kerül náluk.

A NASA tavaly jelentette be, hogy szintén szervez magánembereknek űrutazást. Az amerikai űrügynökséggel való utazás nem olcsó: naponta mintegy 11 millió forintba kerül, ezen felül még a világűrbe és onnan vissza történő szállításért is fizetniük kell az űrturistáknak körülbelül 50 millió dollárt (mintegy 16 milliárd forintot).

Eddig már hét alkalommal jártak űrturisták a Nemzetközi Űrállomáson, köztük volt 2001-ben Dennis Tito amerikai milliárdos, az Egyesült Államokban élő Simonyi Károly (Charles Simonyi) pedig kétszer, 2007-ben és 2009-ben is tett űrutazást.

A címlapfotó illusztráció.