×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megfejtették az Arrokoth formálódásának titkát

 

Megfejtették a Naprendszer pereméről származó Arrokoth, a csillagrendszerünkben valaha megfigyelt legtávolabbi objektum formálódásának titkát – közölte az Izraeli Műszaki Intézet (Technion).

Az izraeli tudósok német kollégáikkal együttműködve fejlesztettek ki egy modellt, amely magyarázatot ad az égitest különleges formájára és tulajdonságaira. Eredményeikről a Nature tudományos folyóiratban számoltak be.

A 36 kilométer hosszú Arrokothról először 2019-ben készített felvételt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA New Horizons missziója, amikor az űrszonda elrepült az égitest mellett. Az első felvételek alapján úgy becsülték a kutatók, hogy két egymáshoz kapcsolódó gömbszerű test alkotja, így formája hóemberhez hasonlít. A későbbi felvételek szerint azonban a két alkotórész inkább lapos palacsintákhoz vagy hamburgerekhez hasonlít. A nagyobbik felét Ultimának, a kisebbet Thulénak keresztelték a kutatók, emiatt gyakran Ultima Thule néven is említik.

Az Arrokoth a Kuiper-övben van, ahol számos aszteroida található, melyek átmérője néhány métertől néhány száz kilométerig terjed.

A Technion és a Tübingeni Egyetem kutatói által kifejlesztett modell szerint az Arrokothot alkotó két objektum fokozatosan, kis sebességgel közeledett egymáshoz, majd egymáshoz dörzsölődtek és egységes testté váltak. A szakértők szerint a Kuiper-övben lévő két objektum egyszerű, nagy sebességű összeütközése eredményeként a két test széttört volna, mivel nagyrészt puha jégből állnak.

Az Arrokoth alacsony sebessége és dőlésszöge ennek az alacsony sebességű ütközésnek a következménye. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a Kuiper-öv más objektumai és talán a Plutó törpebolygónak és Charon nevű holdjának rendszere is hasonlóképpen formálódhatott. Valószínűleg sok más, az Arrakoth-hoz hasonló objektum található a Naprendszer más területein is.

A címlapfotó illusztráció.