×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb 60 műholdat állított Föld körüli pályára a SpaceX

 

Tervezett „űrinternetjének” újabb 60 műholdját állította Föld körüli pályára szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen Starlink-műholdak látszanak az égen (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA floridai űrközpontjából bocsátották fel. A start után kilenc perccel a rakéta újrahasznosítható gyorsítófokozata – amely most teljesítette negyedik küldetését – sikeresen landolt az Atlanti-óceánban, Florida partjainál horgonyzó platformon.

A műholdak a felbocsátás után 15 perccel Föld körüli pályára álltak, majd a szükséges ellenőrzések után saját hajtóműveik segítségével 550 kilométeres magasságban lévő röppályájukra emelkednek.

Ez a hetedik ilyen szállítmány az úgynevezett Starlink program 2019. májusi kezdete óta, így ezzel együtt a SpaceX vállalat már 420 műholdat bocsátott fel a világűrbe.

A program távlati célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

A Starlink szélessávú internetkapcsolatot nyújt majd 1 gigabites adatátviteli sebességgel, ami megfelel az ötödik generációs mobilhálózatok (5G) gyorsaságának. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában várhatóan már az idei év végén használható lesz a Starlink.