×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már az űrben is ott lehet a koronavírus

 

A fertőzést ugyanis magával vihette a Nemzetközi Űrállomás új legénysége, akik a hónap elején indultak küldetésükre. A 63-as expedíció tagjai a búcsúztatón maszk nélkül voltak olyan ember közelében, akiről később kiderült, hogy érintkezhetett fertőzöttel. Az űrhajósok két hete dolgoznak az űrállomáson, egyelőre nincsenek koronavírusra utaló tüneteik – hangzott el az M1 Híradójában.

A Roszkozmosz űrügynökség főigazgatója, Dmitrij Rogozin repülővel utazott a kilövés helyszínére. A háromórás úton és a búcsúztató ceremónián is az egyik helyettese mellett ült, akiről azóta kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. A férfi most karanténban van. Az űrügynökségnél vele együtt már több mint negyvenen betegedtek meg, ketten elhunytak.

Szakemberek szerint van esély arra, hogy a világ legizoláltabb helyén, a Nemzetközi Űrállomáson is megjelenjen a járvány. A Föld felszíne fölött 400 kilométer magasan keringő tudományos kutatóközpontba ugyanis az új legénység magával vihette a vírust.

Az orosz űrügynökség szerint részükről mindent megtettek, hogy ezt elkerüljék, például azzal, hogy az űrhajósok az indulás előtt hetekig karanténban voltak. A szokásos ceremóniák nagyrészét pedig lemondták.

Az előző, vagyis a 62-es expedíció tagjai múlt pénteken tértek haza az űrből, több mint fél év után. A kazasztáni landolásnál már szájmaszkos és gumikesztyűs személyzet fogadta őket. Azóta kiderült, hogy itt sem volt minden szabályos. Az egyik doktornő például csak a száját takarta el a maszkkal miközben vért vett Oleg Szkripocskától.

A 63-as Expedíció tagjai Christopher Cassidy, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner már két hete dolgoznak a Nemzetközi Űrállomáson. Egyelőre egyiküknél sem jelentkeztek a koronavírus tünetei. 195 napot lesznek az űrben, és a tervek szerint május végén két másik amerikai űrhajós is csatlakozik hozzájuk.

A címlapfotó illusztráció.