×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szokatlan felépítésű üstökös a Boriszov, amely egy másik csillagrendszerből érkezett

 

Az új kutatások szerint az első ismert üstökös, amely egy másik csillagrendszerből meglátogatott minket, szokatlan felépítéssel rendelkezik.

A 2I/Boriszov csillagközi üstököst tavaly fedezték fel a Naprendszerünkben. Ez az űr mélyéből származó titokzatos „látogató” példátlan lehetőséget adott a csillagászoknak arra, hogy megvizsgálják, mennyire különbözik a Nap körül kialakult üstökösöktől – írja a BBC News.

Új adatok szerint nagy mennyiségű szén-monoxidot tartalmaz – ez lehet a titok kulcsa, hogy hol született. A kutatók két molekulát azonosítottak a 2I/Boriszov-üstökös által kibocsátott gázban: hidrogén-cianidot (HCN) és szénmonoxidot (CO). A HCN-t mutatták ki korábban és hasonló mennyiséggel rendelkezik belőle, mint a Naprendszer üstökösei.

Meglepődtek azonban, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot észleltek. Becslések szerint a Boriszov szén-dioxid koncentrációja 9-26-szor nagyobb, mint egy átlagos üstökösé. A szén-monoxid gyakori az űrben, és megtalálható a legtöbb üstökösben, de még mindig tisztázatlanok  az óriási eltérés okai a koncentrációjában.

„Ez az első alkalom valaha, hogy a Naprendszerünkön kívüli üstököst láthatunk. Drámaian különbözik a legtöbb korábban látott üstököstől” – mondta Martin Cordinera, a kutatócsoport egyik vezetője.

A csapat úgy sejti, hogy az üstökös egy vörös törpe csillag mellől származhat, amely a Tejút leggyakoribb típusa. „Ezeknek a csillagoknak pontosan olyan alacsony a hőmérséklete és fényereje, ahol egy üstökös kialakulhat a Boriszov üstökösben található összetétellel” – mondta Dennis Bodewits, az Auburn Egyetem kutatója.

A nagy sebessége – másodpercenként 33 kilométer – alapján a csillagászok azt gyanítják, hogy a 2I/Boriszov eltávolodott gazdaszervezetétől, miután kölcsönhatásba lépett egy elhaladó csillaggal vagy egy óriásbolygóval.

Ezután évmilliókat vagy évmilliárdokat töltött egy magányos utazáson a csillagközi térben, mielőtt 2019. augusztus 30-án felfedezte Gennadi Boriszov amatőr csillagász.

A címlapfotó illusztráció.