×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar fotó a nap képe a NASA-nál

 

A fénykép készítője, Majzik Lionel már szerda délután arra készült, hogy megörökítse a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását. A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti lakhelyelhagyási korlátozás miatt kizárólag a saját lakóhelyének udvaráról kereshetett az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet – közölte az asztrofotós a hirado.hu-val.

(Fotó: Majzik Lionel/ asztrofotós)

Mint írta, fontos volt, hogy a nyugati horizontra megfelelő panorámát találjon, hiszen helyi idő szerint egy 21 óra 2 perckor bekövetkező kozmikus „forgalmi dugót” szeretett volna megörökíteni.

A Fiastyúk fényes csillagai már eleve fantasztikus látványt nyújtanak, amihez ha hozzáadjuk a -4,6 magnitúdó fényességű Vénuszt, akkor szinte telítődik is a látómező, vagyis csak gondolnánk, hogy telítődik, ugyanis Tápióbicskéről nézve a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is beköszönt a csillaghalmaz és a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó „randevújába”.

A Vénusz több napon keresztül tartózkodik a Fiastyúk közelében, ellenben az ISS a gyors Föld körüli pályája miatt csupán 10 másodpercre került a látómezőbe, így nem csoda, hogy csak egy csíkként jelenik meg a felvételen. „Forgalmi dugó? Igen. Baleset lett belőle? Természetesen nem” – fogalmazott Majzik Lionel.

Ez csupán az égi mechanika „áprilisi tréfája” volt. A Földről nézve minden egymás hegyén-hátán helyezkedett el, azonban a valóságban igenis nagyon messze voltak egymástól. Az ISS akkor 422 kilométer magasságra, a felvétel készítési helyétől nézve kb. 910 kilométer távolságra, a Vénusz 97 millió kilométerre, a Fiastyúk pedig nagyjából 400 fényév távolságra volt – elemezte tovább a fotós.

A nagy találkozóra természetesen az asztrofotósok legfőbb ellensége, a cirrostratus is „benevezett”, most szerencsére csak fátyolos megjelenést szolgált a látnivalókhoz. „A felvételhez 10 darab 30 másodperces kép átlagát használtam fel, vigyázva arra, hogy a feldolgozás során az ISS nyoma ne sérüljön” – fejtette ki a módszert a NASA nap képének választott fotóról.