Az ördögi bolygó, ahol „fémeső” esik

 

A csillagászok egy távoli bolygóra lettek figyelmesek, melyen a két oldal magas hőmérséklet-különbsége miatt valószínűleg fémcseppek esnek az égből.

A kép illusztráció (Fotó: Twitter)

A Wasp-76b olyan közel áll a csillagához, hogy a bolygó nappali hőmérséklete meghaladja a 2400 Celsius fokot, ami elég meleg ahhoz, hogy elpárologtassa a környező fémeket – írta a BBC.

A bolygó éjszakai oldala ezzel szemben ezer fokkal hűvösebb, lehetővé téve ezeknek a fémeknek a kondenzálódását, és a „fémeső” kialakulását.

A bolygó 43 óra alatt kerüli meg csillagát

David Ehrenreich, a genfi egyetem kutatója szerint a bolygó környezete rendkívül bizarr. „Képzelje el, hogy víz helyett fémcseppek esnek magára” – mondta a BBC News-nak.

A svájci kutató és kollégái nemrégiben tettek közzé a furcsa bolygóról készült eredményeiket a Nature folyóiratban.

A tanulmányban leírják, miként használták az új Espresso nevű műszert az Európai Déli Obszervatórium nagyon nagy teleszkópjában (VLT), hogy alaposan megvizsgálhassák a Wasp-76b-n bekövetkező kémiai reakciókat.

A bolygó, amely 640 fényévnyire van a Földtől, annyira közel van a csillagához, hogy mindössze 43 órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen megkerülje.

Mindig ugyanazt az oldalát éri a csillag sugárzása

A Wasp-76b másik érdekes vonása, hogy – a Föld holdjához hasonlóan – mindig ugyanaz az oldala áll a csillaggal szemben.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a bolygó „napos oldalát” állandóan ropogósra süti a csillag sugárzása, ami miatt a Wasp-76b ezen félteke olyan forró, hogy minden felhő szétszóródik, és a légkörben levő összes molekula atomjaira bomlik.

Az Espresso spektrométer segítségével a tudósok erős fémgőz jeleket észleltek a bolygó két oldalának határán.

Azt feltételezzük, hogy a fém kondenzálódik az éjszakai oldalon, amely bár 1400 Celsius fokon még mindig rendkívül forró, elég hideg ahhoz, hogy a fémek felhőként, esőként, esetleg cseppekként kondenzálódjanak. Ezek a légkör mélyebb rétegeiben alakulhatnak ki, amelyekhez a jelenlegi eszközünkkel nem tudunk hozzáférni” – magyarázta Ehrenreich.

A Wasp-76b egy hatalmas gázbolygó, amely kétszer akkora átmérőjű, mint a Jupiter. Szokatlan neve az Egyesült Királyság által vezetett Wasp teleszkópos rendszeréből ered, amely négy éve fedezte fel.

A címlapfotó illusztráció.