Porördögök és mágneses impulzusok után kutat a Marson a NASA

 

A NASA InSight küldetése első évének köszönhetően a tudósok kezdik egyre jobban megérteni a Mars működését. A hétfőn közzétett hat cikkben leírt részletek szerint a bolygót rengések, „porördögök” és furcsa mágneses impulzusok tarkítják.

(Fotó: NASA)

Az InSight az első küldetés, melyet a kutatók arra terveztek, hogy mélyen a Mars felszíne alá nyerhessenek betekintést. Tudományos eszközei között szerepel a földrengés érzékelésére szolgáló szeizmométer, a szél és a légnyomás mérésére felszerelt érzékelők, a magnetométer, valamint a bolygó hőmérsékletének vizsgálására telepített hőárammérő szonda – írta oldalán a NASA.

A felszíni adatok felülírják az eddigi elképzeléseket

Az egyik új felfedezés, melyet az InSight ultraérzékeny szeizmométerével (SEIS) mértek, hogy a Marson a vártnál gyakrabban fordulnak elő rengések, bár ezek az előzetes elképzelésekkel szemben enyhébbek is.

A SEIS eddig több mint 450 szeizmikus jelet talált, amelyek túlnyomó többsége valószínűleg földrengés volt. A legnagyobb ezek közül körülbelül négyes erősségű volt, nem elég nagy ahhoz, hogy a kéreg alatt a bolygó alsó köpenyét és magját elérje.

Több milliárd évvel ezelőtt a Marsnak mágneses tere volt, mely már nincs jelen, de a NASA által „szellemeknek” titulált, magnetizált ősi sziklákat hagyott maga után, amelyek jelenleg a felszín alatt legalább 200 méterrel helyezkednek el és úgy tűnik, hogy hatással vannak a többi felszíni kőre is.

Az InSight területén található legtöbb felszíni kő túl fiatal ahhoz, hogy a bolygó korábbi mágneses mezője hatását hordozza.

A mágnesességüknek a föld alatti ősi kőzetekből kell származnia” – mondta Catherine Johnson, a Brit Columbia Egyetem és a Bolygótudományi Intézet tudósa. „Ezeket az információkat egyeztetjük a szeizmológiából és a geológiából ismert adatokkal, hogy megértsük az InSight alatti mágneses rétegeket. Mennyire erősek és mennyire mélyen kell lenniük ahhoz, hogy észleljük ezt a mezőt?” –tette hozzá.

Porördögök vannak, de még egyet sem sikerült rögzíteni

Az InSight a szél sebességét, irányát és a légnyomást folyamatosan mérve minden eddiginél több adatot kínál. Az eszköz időjárás-érzékelői több ezer áthaladó örvényt észleltek, amelyeket akkor neveznek „porördögnek”, ha a porszemcséket felvéve láthatóvá válnak.

Annak ellenére, hogy folyamatosan készít felvételeket, az InSight kameráinak még nem sikerült rögzíteniük ezt a gyakori jelenséget.

(Fotó: NASA)