Golflabdára hasonlító aszteroidára figyeltek fel a tudósok

 

A tudósok rendkívül furcsa felfedezést tettek egy már ismert aszteroidával kapcsolatban. A Pallas nevű égitestet a felszíne sajátosságai miatt már csak „golflabdaként” emlegetik.

(Fotó: Twitter)

Az égitestet a valaha látott legtöbb kráter borítja, és a kutatók úgy utalnak rá, mint egy új világ felfedezésére. A Pallas néven ismert aszteroida a harmadik legnagyobb a kisbolygóövön, körülbelül a heted akkora, mint a Hold. Először 1802-ben fedezték fel, de idáig nem sok konkrétumot lehetett róla tudni.

Az azóta eltelt évszázadok során a csillagászok megfigyelték, hogy a körülötte lévő égitestekhez képest a Pallas furcsa utat tett meg az kisbolygóövön. A tudósok szerint pont a rendhagyó pályája miatt néz ki így a felszíne.

A magyarázatuk szerint, ahogy az aszteroida a Nap körül halad, át kell törnie az útját a továbbhaladáshoz. Mivel egy bizonyos szögből érkezik, az ütközések különös károkat okoznak a felszínén, melyet emiatt kráterek borítanak.

A tudósok most először tárták a világ elé az aszteroida felszínéről készült képeket, melyek segíthetnek megoldani az égitest többi rejtélyét.

Az aszteroidán a rendhagyó mélyedéseken kívül egy fényes folt is látható, melynek okára egyelőre nincs magyarázat. A legvalószínűbb elmélet az, hogy egy hatalmas sódarab látható, amely a Pallas egyik ütközése után került a felszínre.