Új projekt indul az idegen élet felkutatására

 

Amerikai tudósok új nagyszabású kutatást indítottak az idegen élet bizonyítására.

Az új rendszer a legújabb technikákat használja az égbolt feltérképezésére annak reményében, hogy olyan adatokat talál, amelyek a földön kívüli élet létezésére utalhatnak – írta az Independent.

A csoport a kutatása eredményeit a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszi, hogy az civil tudósok is segíthessenek potenciális bizonyítékokat találni az adatok között.

Az idegen élet keresésével foglalkozó SETI Intézet kutatói „technojeleket”, vagy más bolygókról származó, intelligens életre utaló nyomokat keresnek. Ezek bármilyen formában jelentkezhetnek, az idegen világokból eredő vegyi anyagoktól, a fejlett technológiai epítményekig.

A tudomány legfontosabb kérdései között szerepel annak meghatározása, hogy vajon egyedül vagyunk-e az univerzumban” – mondta Tony Beasley, az egyesült államokbeli Virginiában található Nemzeti Rádióscsillagászati Megfigyelő Intézet igazgatója.

A SETI tudósai azt tervezik, hogy kifejlesztenek egy olyan rendszert, amely „visszatükröződik” a Mexikóban található VLA rádiótávcső hálózaton, és adatokat szolgáltat a technojeleket kereső eszközüknek.

Beasley hozzátette: Míg a VLA szokásos tudományos megfigyeléseit végzi, az új rendszer lehetővé teszi a már gyűjtött adatok további felhasználását.

Az életformák – akár intelligensek, akár nem – kimutatható nyomokat hagynak maguk után, például nagy mennyiségű oxigént, kisebb mennyiségű metánt és számos egyéb vegyi anyagot – mondta a szakértő.

A címlapfotó illusztráció.