A NASA 18,5 milliárd kilométerről, a csillagközi űrben javította meg a Voyager-2-t

 

A Voyager-2 folytathatja felfedező útját a csillagközi térben, miután a NASA mérnökei 18,5 milliárd kilométerről kijavítottak egy potenciálisan végzetes kimenetelű hibát az űrszondán.

A kép illusztráció (Fotó: NASA/JPL-Caltech)

Az űrszonda azóta mérte a plazma sűrűségét a csillagközi térben, hogy 2018 novemberében elhagyta a Naprendszert – írta a Daily Mail.

Január 28-án a Voyager-2 nem hajtott végre egy centrifugálási manővert, így a felfedezőn lévő rendszerek a tervezettnél hosszabb ideig maradtak aktívak. Ennek eredményeként annyi energiát használtak fel, hogy az erőforrások megőrzése érdekében az űrszonda automatikusan kikapcsolta tudományos műszereit.

A NASA mérnökei azóta a probléma távoli kijavításán dolgoztak, és február 5-én, szerdán sikeresen újraaktiválták a Voyager-2 rendszerét. A 18,5 milliárd kilométeres távolság miatt a jel továbbítása az űrszonda és a Föld között 17 órát vett igénybe, ezért a pozitív eredmény megerősítésére 34 órát kellett várnia a misszióvezérlésnek.

A küldetés operátorai szerint az eszköz stabil, a Föld és az űrszonda közötti kommunikáció kiváló. A Voyager-2 újra tudományos méréseket végez, a mérnökcsapat pedig folyamatosan monitorozza a műszerek állapotát a „rövid leállás” után.

A címlapfotó illusztráció.